Brüsszel közölte Szlovákiával, hogy helyrehozhatatlan károkat kockáztat a jogállamiságban – derült ki, mielőtt az ország parlamenti képviselői jóváhagyták volna azokat a jogi reformokat, amelyek a kritikusok szerint a miniszterelnök politikai és üzleti szövetségeseinek védelmét célozzák.

A SME szlovák hírportál szerdán arról számolt be, hogy Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a múlt héten levélben kérte Robert Fico kormányát, hogy ne vigye át a parlamenten a törvénycsomagot gyorsított eljárásban.

A kérést figyelmen kívül hagyták, és a módosításokat – köztük a magas szintű korrupcióval foglalkozó különleges ügyészség megszüntetését, a pénzügyi bűncselekmények büntetésének csökkentését és a nemi erőszak elévülési idejének csökkentését – múlt csütörtökön szűk többséggel elfogadták.

Robert Fico, aki egy ellenzéki időszak után tavaly októberben negyedszer is visszatért a hatalomba, azt mondta, hogy a csomagra azért van szükség, hogy véget vessen a különleges ügyészségnek a kormányzó populista Smer-SSD pártjával szembeni elfogultságnak.

Több tízezres tüntetések országszerte

Az ellenzéki pártok és több tízezer állampolgár, akik az elmúlt hetekben országszerte tüntetéseken tiltakoztak a reformok ellen, azzal érveltek, hogy a változtatások amnesztiát jelentenek Fico belső köre számára, és megakadályozzák a nyomozást.

A SME szerint Reynders közölte Boris Susko szlovák igazságügyi miniszterrel, hogy a Bizottság kénytelen lesz reagálni az igazságügyi változásokra, mivel azok hatással lesznek az európai jog egyes aspektusaira és potenciálisan az EU pénzügyi érdekeire is. A műsorszolgáltató szerint

Szlovákia a legjobb esetben az Európai Bíróságon indított perrel és pénzbírsággal, a legrosszabb esetben pedig az uniós források felfüggesztésével nézhet szembe az úgynevezett jogállamisági feltételrendszer keretében, amely mechanizmusára már Lengyelország és Magyarország esetében is hagyatkoztak.

Szlovákia elnöke, Zuzana Caputová, akinek vétójoga van az új jogszabályok felett, a reformokat rossz hírnek nevezte Szlovákia és minden polgára számára, és kijelentette, hogy minden lehetséges lépést fontolóra vesz annak érdekében, hogy azok ne lépjenek hatályba.

Enyhébb büntetési tételek: korrupció, adócsalás, nemi erőszak

A módosítások csökkentik a pénzügyi bűncselekmények – többek között az uniós pénzekkel való visszaélés, a korrupció, az adócsalás, a lopás és a közbeszerzési pályázatok manipulálása – büntetési tételeit, és lerövidítik az elévülési időt, így a nemi erőszak 20 év helyett 10 év után büntethetetlenné válik.

A különleges ügyészség, amelyet március közepén bezáráshatnak, több mint száz ügyet indított üzleti vezetők, bírák és rendőrök ellen, miután az előző kormányt 2020-ban a hivatali korrupció elleni küzdelem ígéretével választották meg.

Robert Fico is azok között volt, akik ellen rendőrségi vádakat emeltek, bár azokat később ejtették. A választások előtti ígérete ellenére, hogy „nem küldünk még egy golyót sem” Ukrajnába, a szlovák képviselők a múlt hónapban támogatták azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a védelmi minisztérium számára, hogy jóváhagyja a Kijevbe irányuló fegyverexportot.