Beszédében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – akit bírálatok értek amiatt, amiért nem szólította fel nyilvánosan Izraelt a nemzetközi jog betartására a Gáza elleni háborúban – egyebek mellett hangsúlyozta, hogy miközben Izraelnek joga van harcolni a Hamász ellen, az is lényeges, hogy a polgári áldozatok elkerülésére törekedjen.

Az EU vezetői egy nemrégiben tartott találkozón hangsúlyozták, hogy humanitárius folyosókra és szünetekre van szükség, hogy a humanitárius segélyek eljuthassanak a palesztin lakossághoz – számolt be róla a Politico.

Ugyanezen a konferencián Josep Borrell, az EU vezető diplomatája hangsúlyozta, hogy a nemzetközi jogot kell alkalmazni, és el kell kerülni a polgári áldozatokat. Azt javasolta, hogy dolgozzanak a humanitárius folyosók létesítésen, ezek segíthetnek érdemben a túszokhoz való hozzáféréshez a Vöröskereszt  számára.

Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik a polgári áldozatok számának csökkentése érdekében.

A zsidó állam vasárnap elutasította a gázai tűzszünetre vonatkozó egyre növekvő felhívásokat, azzal érvelve, hogy a túszok visszatérése nélkül nem lesz tűzszünet.  Az EU vezetői egy nemrégiben tartott találkozón hangsúlyozták, hogy humanitárius folyosókra van szükség, hogy a segélyek eljuthassanak a palesztin lakossághoz.

 

Az izraeli hadsereg „kettévágta” a Gázai övezetet

Az izraeli hadsereg bevonult a Gázai övezetbe, elérte a partot, és a katonai szóvivő szerint „tartják is a térséget”. Bővebben --->