A magyar deviza árfolyamában jelentős emelkedés történt pontosan akkor, amikor a területfejlesztési miniszter az uniós források „talán már novemberi” megérkezéséről beszélt. Ezzel Navracsics Tibor arra utalt, hogy történhet előrelépés a tárgyalásokban, és legalább a források egy része felszabadulhat. A piac most a csütörtöki fejleményeket figyeli, amikor is Brüsszelben találkozik a kormány az Európai Bizottsággal. 

Kedden a forint árfolyamát folyamatos erősödés jellemezte, az euróval szemben áttörte az utóbbi időszakban előtte tornyosuló 385-ös szintet. A nap végén hozzávetőleg 2 forinttal kellett kevesebbet fizetni egy euróért, mint egy nappal korábban.

Legutóbb ezen a szinten egy hónapja, szeptember 20-án járt a magyar deviza.

Az erősödés alapvetően két részre bontható: egyrészt volt egy hirtelen erősödés 8:30 és 9:00 között, majd ezt követően egy trendszerű, fokozatos felértékelődés következett a nap végéig. A hirtelen erősödésben egyértelműen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédének volt szerepe, amelyben az uniós források beérkezésének kérdését is érintette – jelezték a lapunknak nyilatkozó szakértők.

Az uniós források beérkezése kapcsán már sok határidő elhangzott, azonban a „talán már novemberben” meglehetősen közeli, így arra utal, hogy történik előrelépés a tárgyalásokban, és legalább a források egy része felszabadulhat. Csütörtökön pedig fontos találkozóra készül a kormány az Európai Bizottsággal.

A holnapi tárgyalásról érkező esetleges információk érdemben befolyásolhatják az árfolyamot

– mondta lapunknak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője, rámutatva, hogy technikailag 382,50 közelében adódik a következő fontos támasz, alatta pedig a 200 napos mozgóátlag 380,78-nál. Ellenállási szintek pedig 385,44-nél és 386,66-nál húzódnak. 

Bár Navracsics Tibor megjegyzései hozzájárultak a forint hirtelen felértékelődéséhez, a magyar deviza erősödési trendje mélyebb vizsgálatot igényel. Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője az Economx kérésére három kulcsfontosságú tényezőt azonosított: 

  • a legfontosabb a zloty 2,1 százalékos felértékelődése a lengyel választások nyomán, amely magával tudta húzni a forintot is,
  • hétfőn két adat is megjelent, mely szerint az építőipari termelés augusztusban mindössze 0,5 százalékkal csökkent éves alapon,
  • míg a folyó fizetési mérleg pozitív egyenleggel zárt ugyanebben a hónapban.

Ezek a mutatók a politikai megnyugtató nyilatkozatokkal együtt rózsás képet festettek a magyar valuta számára. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a mostani 384-385-ös szint még mindig nem tekinthető túl erősnek, az orosz-ukrán háború előtt 355-nél is járt az árfolyam, de még idén júniusban 370-nél is megfordult az euróval szemben.

Nagy pénz a tét

Regős Gábor az uniós források érkezésére irányuló kérdésünkre megjegyezte, hogy erre nehéz pontos választ adni, hiszen az uniós források kapcsán nem elég, ha a magyar kormány teljesíti a „házi feladatát”, az Európai Bizottságnak azt el is kell fogadnia, ez pedig szerinte nem feltétlenül csak szakmai kérdés. Azt látjuk, hogy a házi feladat teljesítésében történt előrelépés, és a meghozott jogszabályok kapcsán a Bizottság is csak tisztázó kérdéseket tett fel.

Tegyük hozzá, hogy ez nem az Európai Bizottságnak sürgős, ők ráérnek: a magyar gazdaság növekedési pályára állításához van szükség a beruházásokra és így a forrásokra

– jelezte a szakértő, hozzátéve, hogy nekünk azért is sürgősebb a kérdés megoldása, mert az RRF forrásait 2026 végéig fel kell használni, addig a kitűzött mérföldköveket teljesíteni kell. Korábban az Index rámutatott, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) keretében 2300 milliárd forint nyílhat meg végül Magyarország számára. Ennek az összegnek a 48 százalékát olyan programok finanszírozására fordíthatják, amelyek segítik a klíma-és energiapolitikai célok elérését. További 30 százaléka a digitális infrastruktúra, a digitális közszolgáltatások fejlesztését, a vállalatok digitális átmenetének támogatását teszi lehetővé. A tét tehát hatalmas. 

Nagyot erősödhet a forint, amennyiben az Európai Bizottság elfogadja a horizontális feltételeket, amivel mintegy 13 milliárd euró forrás szabadulhatna fel

– jelezte lapunkhoz eljuttatott elemzésében Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője, aki szerint nem mutat határozott irányt a forint, így a következő napokban az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások mozgathatják az árfolyamát. 

Így mozoghat a forint

A héten már csak kisebb jelentőségű adatok jelennek meg, például pénteken az államháztartás szeptemberi részletes adatai. „Tegnap meghatározó támasz került letörésre az euró-forint árfolyamában 386 közelében, a következő fontos támasz 382,50-nél adódik, mely hamarosan elérhető lehet” – jelezte lapunknak Varga Zoltán.

Regős Gábor szerint két olyan további tényező van, ami érdemben befolyásolhatja a forintárfolyamot: az egyik az izraeli háború alakulása. Ha a háború eszkalálódik és az olajárak tovább emelkednek, az gyengítően hatna a magyar fizetőeszközre. A másik tényező a monetáris politika: jövő héten a jegybank kamatdöntő ülést tart, ha ezzel kapcsolatban lesz a héten valamilyen előzetes kommunikáció, az erősítheti vagy gyengítheti is a forintot.