Ez is valamivel jobb eredmény a várakozásnál, az elemzői előrejelzések átlaga ugyanis a hazai össztermék (GDP) 0,1 százalékos negyedéves összevetésű visszaesését valószínűsítette a július és szeptember közötti időszakra – írja az MTI.

A második negyedévben 0,2 százalékkal nőtt a GDP-érték Nagy-Britanniában az első negyedévhez képest.

Az ONS által ismertetett havi összevetésű adatok szerint szeptemberben 0,2 százalékkal bővült, augusztusban 0,1 százalékkal nőtt, júliusban viszont 0,6 százalékkal visszaesett a brit hazai össztermék értéke.

Az augusztusra szóló növekedési becslést az ONS valamelyest rontotta, eddig ugyanis 0,2 százalékra taksálta a havi összevetésű augusztusi GDP-növekedés ütemét.

A briteknek összejött, amiről mi még csak álmodozunk

A Kantar piackutató szerint az elmúlt négy hétben október végéig bezárólag 9,7 százalékos volt az éves élelmiszerár-infláció Nagy-Britanniában, ami a múlt havi 11 százalékról csökkent tovább.

Ugyanakkor Fraser McKevitt, a Kantar kiskereskedelmi és fogyasztói ismeretekért felelős vezetője szerint a fogyasztókat továbbra is csípni fogja a pénzromlás, annak ellenére, hogy ez az eredmény vízválasztónak számít.

Azt is megjegyezte, hogy csak néhány fő kategóriában, köztük a vaj, a száraztészta és a tej esetében tapasztalnak éves árcsökkenést. A leggyorsabban a tojás, a cukor és a fagyasztott burgonya ára növekszik.

Az országban valamennyi áruházlánc csökkentette az alapvető termékek árát az elmúlt hónapokban. A Sainsbury's közölte, hogy március óta 118 millió fontot költött arra, hogy az árakat alacsonyan tartsa.

Az élelmiszer-infláció csökkenő pályáját a fogyasztók, a törvényhozók, és a kamatdöntés okán a Bank of England is nagy figyelemmel kísérik, mivel Rishi Sunak miniszterelnök azt ígérte, hogy a 2024-es választások előtt a felére csökkenti az inflációt.

A britek a munkára legkevésbé összpontosító emberek a világon

A briteknek csak ötöde gondolja úgy, hogy a karrierjének kell az első helyen állnia az életében. Egy kutatás azt is megállapította, hogy az ezredfordulósok szkeptikusabbak lettek a munka előtérbe helyezésével kapcsolatban. Bővebben --->