A NASA és a tervező vállalat közleménye szerint a meghibásodott alkatrészek javításával, az ISS legénységének időbeosztásával, valamint az időjárási körülményekkel is számolniuk kell a houstoni űrközpont elemzőinek annak érdekében, hogy a küldetést sikeresen végre lehessen hajtani.

Az új terv alapján az űrkapszula június 18-án térhet haza, az Űrállomásról való leválást követően hat órával később érne földet az új-mexikói sivatagban, az arizonai Willcox Playán vagy más, az időjárástól függően előre számításba vett helyszíneken. Azonban a visszatérés időpontja továbbra is módosulhat.

Dina Contella, a NASA programvezető-helyettese szerint szelepmeghibásodást észleltek az űrhajón, a NASA pedig a hétfői blogbejegyzésében közzétette, hogy a hajtóművön újabb héliumszivárgást jeleztek a műszerek a már korábban azonosított további négy szivárgás mellett.

Emellett a repülés során a Starliner 28 manőverező hajtóművéből 5 leállt, azonban csak négyet sikerült újraindítani.

A Boeing űrhajójának fejlesztése eleve több évet csúszott, és az első, legénység nélküli tesztrepülése is három évet várakozott, ahogy a legénységgel végzett tesztrepülésre sem került sor a tervezett időn belül.

A kétszemélyes legénység eredetileg egy hetet töltött volna a világűrben és pénteken tért volna vissza a Földre. A Starliner legfeljebb 45 napig maradhat az űrben a NASA illetékesei szerint.

Orbán Viktor a kiválasztottakkal találkozott

A miniszterelnök egy híres rajzfilm még híresebb idézetével posztolt.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→