Németország hétfőn azzal vádolta meg Oroszországot, hogy kiszivárogtatott egy lehallgatott hangfelvételt, amelyen német katonai megbeszélések hangzottak el arról, hogyan támogassák Ukrajnát a Kreml inváziójával szemben, és ezzel megpróbálta megosztani Európát.

Az orosz média a múlt héten nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen magas rangú német katonai tisztviselők Webexen keresztül tartott megbeszélése hangzott el, amelyen az Ukrajnának szánt fegyverekről és egy esetleges kijevi csapásról tárgyaltak egy krími híd ellen.

Németország megerősítette a 38 perces hívás hitelességét, és közölte, hogy vizsgálja az általa „információs háború” részének nevezett nyilvánvaló orosz lehallgatási akciót. A hívás résztvevői Taurus cirkálórakéták Kijevbe történő esetleges szállításáról beszéltek, amit Olaf Scholz kancellár nyilvánosan eddig határozottan elutasított. Azt is megvitatták, hogy Franciaország és Nagy-Britannia hogyan szállítja saját cirkálórakétáit – írja a Reuters.

Bár a szövetségesek részéről eddig kevés nyilvános reakció érkezett a felvételre, elemzők szerint ez valószínűleg megterheli a kapcsolatokat, mivel egy újabb jelentős biztonsági résről van szó, és megmutatja, hogy Németország mennyire vonakodik túlságosan belekeveredni a háborúba.

Ennek a hibrid támadásnak a célja a bizonytalanság keltése és a megosztás volt. És pontosan ezt nem fogjuk megengedni. Folyamatosan kapcsolatban állunk partnereinkkel

– mondta egy kormányszóvivő hétfőn. 

Moszkva azzal vádolja a „kollektív Nyugatot”, hogy Ukrajnát arra használja fel, hogy proxy-háborút folytasson Oroszország ellen. A NATO ezzel szemben azt állítja, hogy segít Ukrajnának megvédeni magát egy agressziós háborúval szemben.

Rishi Sunak, a brit miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy a kiszivárgást Németországnak kell kivizsgálnia, és Nagy-Britannia továbbra is együtt fog működni a németekkel Kijev támogatására. Emlékeztetett: Nagy-Britannia volt az első ország, amely nagy hatótávolságú precíziós csapásmérő rakétákat biztosított Ukrajnának.