Még nem tudni, hogy az amerikai Kongresszus jóváhagyja-e az Ukrajnának nyújtott új segélyeket. A republikánusok, elsősorban Mike Johnson képviselőházi elnök és Mitch McConnell, a szenátus kisebbségi vezetője egyértelművé tette, hogy nem támogatnak semmilyen további segélyt, hacsak nem sikerül kompromisszumot kötni a szigorúbb bevándorlási politikáért cserébe.

A demokraták „túszejtéssel” vádolják a kormánypártot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem tud részt venni a szenátorokkal történő egyeztetésen – közölte a szenátus demokrata vezetője. Chuck Schumer szerint az ukrán elnök beszédet mondott volna az összes szenátor előtt – írta a The Guardian.

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról

– jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője Washingtonban.

Andrij Jermak egy civil szervezet, az US Institute of Peace pódiumbeszélgetésén kérdésre válaszolva nagyon fontosnak nevezte, hogy a támogatást megszavazza az amerikai törvényhozás, mert a Joe Biden elnök által az ukrajnai támogatások folytatására kért pénz nélkül Ukrajna nehéz helyzetbe kerülne. Az ukrán költségvetés számára nyújtott közvetlen amerikai segítségről úgy fogalmazott, hogy az segített a túlélésben a nehéz helyzetben.

Andrij Jermak azt is hangoztatta, hogy

a külföldi támogatás segítségével képesek győzelmet aratni, és célnak nevezte nemcsak a 2022. február 24-e előtti állapotok helyreállítását, de a 2014 előtti határokat, ami a Krím visszafoglalását is jelenti.

Hétfőn a Fehér Ház levélben szólította fel a Kongresszust, hogy szavazza meg az elnök által Ukrajnának kért költségvetési kiegészítést.

Az amerikai elnöki hivatal költségvetési irodáját vezető Shalanda Young levelében sürgősnek nevezte a Kongresszus lépését, mert az év végén elfogy a korábban jóváhagyott keret – írta az Euronews.

A levél szerint az Egyesült Államok törvényhozása eddig már mintegy 111 milliárd dollárt (mintegy 40 ezer milliárd forintot) hagyott jóvá Ukrajna számára. A levél szerint további pénzre van szükség, és úgy fogalmaz, hogy

ha a segítségnyújtás leáll, akkor az jelentős problémákat okoz majd Ukrajna számára.

A Fehér Ház hétfőn megkongatta a vészharangot, hogy az év végéig kifogy az eddig engedélyezett pénzkeretből, hogy fegyvereket biztosítson Ukrajnának az Oroszország elleni harcban. Az amerikai pénzügyi törvények szerint a helyzet kongresszusi engedély nélkül megoldhatatlan.

Mindenki számára a lejobb megoldás az lenne, ha létrejönne az orosz-ukrán béketárgyalás, az Izvesztyija még azt is belengette, hogy erre akár Budapesten is sor kerülhet. Oroszország kész béketárgyalásokat kezdeni Ukrajnával egy nyugati ország területén – mondta a lapnak egy magas rangú forrás. Szerinte ilyen ország lehetne Magyarország, mivel Szijjártó Péter külügyminiszter felajánlotta a közvetítést Moszkvának és Kijevnek. Hogy ez mennyire komoly, vagy sem azt itt elemeztük bővebben >>>>