Szakértők szerint a gazdaság érdekében emelni kell az Egyesült Királyság állami nyugdíjkorhatárát.

A Longevity Center új jelentése szerint bárkinek, aki 1970 áprilisa után született az Egyesült Királyságban, 71 éves koráig dolgoznia kell. Az állami nyugdíj folyósításának jelenlegi korhatára 66 év, bár az előrejelzések szerint 2044-re 68 évre emelkedik.

Szakértők szerint fokozatos emelésre van szükség ahhoz, hogy az egy állami nyugdíjasra jutó munkavállalók állandó száma megmaradjon. Ha nő a nyugdíjasok és a munkavállalók aránya, akkor valószínűleg hiány lesz az alkalmazottakból, akik lépést tudnak tartani a fogyasztói kereslet növekedésével – áll a jelentésben.

A munkaerő-különbség, a hosszú várható élettartam és a csökkenő születési ráta jelenleg is problémát jelent az Egyesült Királyságban. Még úgy is, hogy az elmúlt években a világjárvány, az állami megszorítások, és a halálozási ráták növekedése következtében átmenetileg enyhült a nyugdíjköltségvetésekre nehezedő nyomás.

Covid-19 azonban inaktivitási időszakokat vagy otthoni munkavégzést hozott a munkaképes korúak számára, és az idősebb polgárokat kiszorította a munkaerőpiacról.

A Longevity Center a korengedményes nyugdíjazásokkal kapcsolatban ugyanakkor megjegyezte, hogy Angliában és Walesben már csak a felnőttek 50 százalékának egészégi állapota teszi lehetővé, hogy akár 70 éves korukig is tudjanak dolgozni – számolt be róla az Euronews.

Ha nyugdíjra vár, ezt látnia kell

Eleve emelt összeget utalnak és egyszerre jön a 13. havi nyugdíj a februárival. De mennyi az annyi pontosan? Milyen plusz pénz jöhet még idén? Tényleg Nők 43 lesz a Nők 40? Elmagyarázzuk!