Vlagyimir Putyin a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy Oroszország csak egy ütközőzóna létrehozását tervezi Ukrajnában az orosz határ menti város, Belgorod védelmére. Ennek ellenére a brit védelmi minisztérium az X-en azt állította, hogy Moszkva áttelepítette az orosz védelmi minisztérium Afrika-hadtestének egységeit a reguláris orosz erőkkel és a Storm-Z egységekkel egyetemben az észak-harkivi offenzíva megerősítésére. 

Az orosz Afrika-hadtest közel kétezer reguláris katonából és tisztből áll, viszont számos olyan tapasztalt zsoldost is számlál, akik közül sokan korábban a Wagner-csoportban szolgáltakállítja a brit védelmi hírszerzésre hivatkozva írásában a Business Insider.

A volt Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin tavalyi rejtélyes repülőgép-balesetét követően a Wagner-csoport „marginalizálódott”, és gyakorlatilag az orosz védelmi minisztérium irányítása alá került, tagjaikat pedig immáron az ukrán fronton is bevetik a brit hírszerzés szerint. Meg nem határozott "magas pénzbeli" juttatást, orvosi ellátást és szociális juttatásokat ígért az orosz minisztérium egy februári Telegram bejegyzésben a katonák átcsábítása végett.

"A harcosok azt teszik, amit a minisztérium mond nekik"

– nyilatkozta korábban a Business Insidernek Szergej Szuhankin, a Jamestown Alapítvány egyik vezető munkatársa. 

A titkosszolgálati jelentésben továbbá az áll, hogy az Afrika-i Hadtest megjelenése Ukrajnában egyértelmű jele annak, hogy Oroszország egyrészt megerősíti ellenőrzését a Wagner-csoport maradványai felett, másrészt megerősíti az Ukrajna elleni háborút korábban Afrikának rendelt erőforrásokkal"

Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa az orosz határtól mindössze 30 kilométerre fekszik, és idén május 24-én eddig soha nem látott rakétacsapás-sorozat érte.