A közbeszerzési eljárások eredményét az ajánlatkérő - a közérdekű vagyonkezelő alapítványba kiszervezett, de állami támogatásból működő - Állatorvostudományi Egyetem közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

Az első közbeszerzés az Állatorvostudományi Egyetem kampusza komplex infrastrukturális fejlesztésének első ütemét tartalmazza. Ennek keretében felújítják a műemléki védelem alatt álló B és C jelű épület, összesen nettó 4276 négyzetméter alapterülettel. Ezt 5 milliárd 193 millió forinttal nyerte meg a milliárdos vállalkozóvá lett Paár Attila WHB nevű vállalkozása. (Indult még a közbeszerzésen az EB Hungary Invest Kft. és a WHB-tól nem távol álló FÉSZ Zrt. is.)

A másik közbeszerzésen egy új épület építését és az úgynevezett lábasházak korszerűsítését kérték. Két épület elbontásával, azok helyén kell egy új, többfunkciós főépületet építeni, nettó 21 309 négyzetméter alapterülettel. Feladat még a négy lábasház korszerűsítése és földszintjük beépítése.

Ezt a közbeszerzési eljárást 42 milliárd 59 millió forinttal nyerte meg a WHB. (Itt is papír szerint az EB Hungary és a FÉSZ voltak még az ajánlattevők.) Mindkét tender nyomán október 12-én kötött szerződést a nyertessel az ajánlatkérő.

Történelmi fejlesztés kezdődik

Heteken belül megkezdődik az Állatorvostudományi Egyetem István utcai kampuszfejlesztésének első szakasza – derül ki a kivitelező múlt heti közleményéből. A kampuszfejlesztés első lépéseként megújuló épületekben működő oktatási egységeket átmenetileg az egyetem Rottenbiller, illetve Bethlen Gábor utcai részlegeiben helyezik el, amelyeket a szükséges mértékben felújítanak. A költözést az oktatás zavartalanságának megőrzése érdekében a téli vizsgaidőszakra tervezik. Ezekkel a munkákkal párhuzamosan végzik el a közműfejlesztést, majd megkezdődik a patinás B és C épület korszerűsítése, amelynek során a belső tereket és a homlokzatokat a műemléki értékek megőrzésével újítják fel.

“Az egyetem jövője szempontjából történelmi jelentőségű a kampusz átfogó fejlesztése, amely tovább erősíti az intézmény nemzetközi szerepét. Még eredményesebben csábíthatunk Budapestre neves külföldi tudósokat, ha a 21. század tudományos kutatási elvárásainak is megfelelő feltételeket tudunk számukra kínálni” - közölte a szerződés múlt heti ünnepélyes aláírásakor Sótonyi Péter rektor.

“Megtiszteltetés a 25 éves fennállását ünneplő WHB számára, hogy egy jövőt formáló beruházással folytathatja értékteremtő tevékenységét”- idézte az egyetem MTI-nek küldött közleménye Paár Attilát, a WHB cégtulajdonos-ügyvezetőjét.

Az épületek felújítása 2023. második félévében zárul, egyúttal megvalósul a park rendezése, az értékes fák megóvása, átültetése. Az Állatorvostudományi Egyetem átfogó fejlesztése az üllői haszonállat-klinika kialakításával kezdődött, amellyel a felsőoktatási intézmény klinikai vertikuma teljessé vált - áll a közleményben.