Greenpeace megbízásából az Európai Energia- és Klímapolitikai Intézet által készített tanulmány szerint a Mátrai Erőműbe tervezett új, 500-650 megawattos földgázerőműre szánt mintegy 500 millió euró jobban hasznosulna, ha azt a hazai lakóépületek energetikai korszerűsítésére fordítaná a magyar kormány.

A zöldszervezet rámutat, a földgáz drága, klímapusztító tüzelőanyag, amely nagymértékben felelős az energiaár-emelkedésért és a kapcsolódó energiaválságért.

Ugyanakkor Magyarország erősen gázfüggő, a háztartások 84 százaléka használja ezt fűtésre.

A Greenpeace arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar épületállomány uniós szinten is kivételesen elavult, ezért olyan stratégia kidolgozására szólítja fel a kormányt, amely hatékonyan változtat a helyzeten.

A tanulmány eredményei szerint a Nemzeti Energia- és Klímatervet a jelenleg zajló felülvizsgálatakor úgy kell módosítani, hogy a földgáz felhasználását szolgáló beruházásokra előirányzott összegeket átcsoportosítják.

 

Greenpeace: Klímagyilkos metán szivárog a hazai hálózatból

A Greenpeace megvizsgált több hazai gáztárolót és egyéb földgáz-létesítményt abból a szempontból, hogy ezekre mennyire jellemző a földgáz szivárgása. A földgázt döntően alkotó metán húsz éves időtávon mintegy nyolcvanszor súlyosabb felmelegítő hatással bír a szén-dioxidnál. Bővebben>>>