Ítéletet hirdetett január 24-én a Debreceni Járásbíróság abban a büntetőügyben, melynek vádlottja az a közös képviselő, aki elsikkasztotta több társasház pénzét is, majd a büntetőeljárás során Dél-Amerika szökött, azt gondolva, hogy ott biztonságban lehet.

A 71 éves vádlott az előkészítő ülés során beismerő nyilatkozatot tett és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Ezt a bíróság elfogadta és határozathirdetésre elnapolta az ügyet.

A járásbíróság végül 21 rendbeli folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében és egy rendbeli sikkasztás vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság – halmazati büntetésül – 3 év 10 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat. Emellett pedig 10 évre eltiltották a közös képviselői tevékenység gyakorlásától is – írja az ügyészség.

Az ítélet szerint a vádlott egy betéti társaság beltagjaként társasházak közös képviseletét látta el Debrecenben. A társasházak bankszámláihoz, mint közös képviselő, csak neki volt hozzáférése, valamennyi esetben egyedül kezelte azok pénzügyeit. Ezekről számos alkalommal utalt át bizonyos összegeket a saját számlájára, a társasházak felé pedig nem számolt el velük, saját céljaira fordította.

Azért, hogy cselekvőségét leplezze, a vádlott időnként a kezelése alatt álló társasházak számlájáról más társasházak számlájára is utalt pénzt, elfedve ezzel az általa okozott hiányt.

A vádlott nőt az általa képviselt társasházak 2020 áprilisában jelentették fel. Miután azonban a tudomására jutott, hogy büntetőeljárás indult ellene, még abban a hónapban eladta a debreceni lakását, majd a vételárból visszautalásokat eszközölt a társasházak felé, így kis részben megtérítette a károkat.

A közös képviselő olyan éves pénzügyi beszámolókat készített a gazdálkodásról, amelyben valótlan összegeket szerepeltetett, a társasházak gazdasági helyzetét pedig olyan színben tüntette fel, hogy azt rendben levőnek találják a tulajdonosok. Ezért nem derültek ki sokáig a vádlott által okozott károk sem.

A közös képviselő az eljárás soron elrejtőzött a nyomozó hatóságok elől, a rendőrséget tévedésbe is ejtette az elérhetőségével kapcsolatosan, mivel több alkalommal is azt állította, hogy Ugandában tartózkodik.

A rendőrség ezt nem hitte el, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Ennek eredményeként kiderült, hogy a nő valójában mindvégig Brazíliában tartózkodott.

A nemzetközi együttműködés eredményeként a vádlott 2021. decemberében hazatért a dél-amerikai országból, és még aznap elfogták őt a budapesti repülőtéren.

 

 

 

Több mint 2,6 millió forinttal lopta meg munkáltatóját a saját zsebre dolgozó a futár

A Kecskeméti Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt vádat emelt egy 33 éves kecskeméti férfivel szemben, aki másfél hónap alatt több mint 2,6 millió forinttal lopta meg a munkáltatóját azáltal, hogy 20 csomag árával nem számolt el - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.