Elérte a sarkvidéket a rendkívül fertőző H5N1 vírus és már egy jegesmedvét is elpusztított. A decemberben történt esetet az alaszkai környezetvédelmi minisztérium erősítette meg. Dr. Bob Gerlach, Alaszka állami állatorvosa szerint ilyen eset korábban még sosem történt – írja a The Guardian. Az elpusztult példányt Utqiagvik közelében találták meg, aki az állatorvosi megállapítás szerint fertőzött madarak tetemeivel táplálkozhatott.

A jegesmedvék a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajok vörös listáján a "sebezhető" kategóriába tartoznak, elsősorban a tengeri jég elvesztése miatt.

Gerlach szerint elképzelhető, hogy több medve is észrevétlenül pusztult el, mivel általában távoli helyeken élnek, ahol kevés az ember.

A H5N1 rendkívül virulens változatának járványa 2021-ben kezdődött el, a becslések szerint több millió vadon élő madarat és több ezer emlőst pusztított el.

Az érintett fajok közé tartoznak többek között a fekete- és barnamedvék, a rókák, a rétisasok és a cickányok.

Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem természetvédelmi biológia professzor emeritusa szerint a vírus korábban már elérte az Antarktiszt, most pedig az Északi-sarki emlősöket is. Ugyanakkor ez szerinte nem meglepő, mivel az elmúlt néhány évben ragadozó és dögevő emlősök széles skáláját pusztította el.

Az első ismert fertőzéseket októberben észlelték az Antarktisz térségében a Dél-Georgia partjainál lévő Bird-szigeten élő barna szkúák körében. Két hónappal később pedig már több száz elefántfókát találtak holtan, de másutt is megnőtt az elhullások száma.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívül fertőző vírus a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját idézheti elő, ha a távoli pingvinpopulációkat is eléri.

Pusztításba kezdett itthon a madárinfluenza, sorra számolják fel az állományokat

A kórt vadmadarak hozhatják be, így a baromfikat érdemes bezárva tartani, hogy ne történhessen érintkezés.
A megelőzésről itt olvashat--->