A 2021 végi 62,9 millióról 2022 végére 59,4 millióra csökkent 1 millió dollár feletti vagyonnal rendelkező felnőttek száma – derül ki a UBS kedden közzétett éves vagyonjelentéséből. A svájci bank szerint a globális vagyont a magas infláció és számos valuta dollárral szembeni összeomlása nyomta le.

Az Egyesült Államokban a milliomosok száma 1,8 millióval 22,7 millióra csökkent, de még mindig sokkal több milliomos van itt, mint a világon bárhol. Kínában volt a második legtöbb, 6,2 millió – írja a The Guardian.

A csökkenés ellenére a jelentés szerint négyszer több a dollármilliomos, mint a századfordulókor.

Az élen az egyenként 50 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezők száma 22 500-zal 243 ezerre csökkent. A Bloomberg külön kutatása szerint a világ 500 leggazdagabb embere 2022-ben együttesen 1,4 milliárd dollárt veszített, többek között Elon Musk 138 milliárd dollárt, Mark Zuckerberg pedig 45 milliárdot.

A világ magántulajdonban lévő vagyona 11,3 milliárd dollárral, azaz 2,4 százalékkal, 454 milliárd dollárra csökkent.

A gyakorlatban fájdalmas a helyzet

A jelentés szerint a csökkenés reálértéken – az infláció miatt – még erőteljesebben érezteti majd hatását. A háztartások pénzügyeit az élelmiszerek és az energia árának drasztikus emelkedése szorította meg, miközben a technológia és az automatizálás gyors fejlődése felforgatja és átalakítja a gazdaságot.

A világ vagyonából a leggazdagabb egy százaléknak jutó vagyon aránya enyhén csökkent, (44,5 százalék) ami a világjárvány idején a vagyoni egyenlőtlenségek növekedésének egy részét visszafordította. 

Az UBS 2018-as jelentése szerint a milliárdosok 2017-ben több pénzt kerestek, mint bármelyik évben a történelem során, és vagyonuk ötödével, 8,9 milliárd dollárra nőtt.

40 millió forint nem változtatja meg az ember életét, ráadásul a válságon is bukott a Legyen ön is m

A kvízműsor magyar történetében Cserey Gábor volt az első és utolsó, aki elvihette a főnyereményt. A 40 millió forint, bár jól jött, nem változtatta meg az életét. Bővebben >>>