A történet egy különleges sompálinkával indult a 2010-es évek elején.

„Egy versenyen kóstoltam először, és teljesen megfogott”

– emlékezett vissza Tóth Péter

Amikor később Zselicszentpálra költöztek, a nagyobb telek adta lehetőség új irányt nyitott: 2013-ban elültették az első 80 oltványt, majd 2016-ban már két hektár somosban gondolkodtak

nyilatkozta az Agroinformnak a tulajdonos.

Ősi gyümölcs, elfeledett hagyomány

A som nemcsak a flórában őshonos, hanem kultúránkban is mély gyökere van. Település- és családnevek őrzik emlékét, sőt Somogy vármegye is a nevét viseli.

„A Bükk vidékén vagy a Nyírségben ma is él a somlekvár és a szörp hagyománya” 

– mutatott rá Tóth, hozzátéve: ez is megerősítette bennük, hogy érdemes visszahozni a somot a köztudatba.

Termesztés és kihívások

A som kora tavasszal virágzik, gyümölcse pedig júliustól szeptemberig érik.

„Nem lehet egyszerre betakarítani, heteken át apránként kell gyűjteni” 

– magyarázta a gazda. A legérettebb bogyók maguktól hullanak, ezért hálókat feszítenek a fák alá. Bár igénytelen növényként tartják számon, a Somliget tapasztalatai szerint bőséges terméshez víz és gondoskodás kell. 2022 óta csepegtetőrendszerrel öntözik a területet, ami érezhetően javította a fejlődést.

Az ültetvényt főként a bolgár Kazanlak és az osztrák Jolico fajták alkotják – ezek nagy szemű, prémium étkezési somok.

Egy kifejlett fa 10–20 kilogrammot is hozhat, ám a nagyobb területen a szárazság miatt még sok pótlásra volt szükség.

Gasztronómiai áttörés

A Somliget nem nyers gyümölccsel, hanem feldolgozott termékekkel keres piacot. Lekvárral kezdték, majd szörp, befőtt és somvelő is bekerült a kínálatba. Ezek ma már éttermek, cukrászdák és szállodák kínálatát gazdagítják. A legnagyobb siker 2024-ben jött: a Bocuse d’Or európai döntőjén a magyar csapat rénszarvas Rossini mellé a Somliget somját használta, és a fogás a legjobb tálnak járó különdíjat nyerte el.

Som, mint Somogy szimbóluma

Tóth Péter az Agroinformnak elmondta: víziójuk, hogy a som legyen Somogy vezérgyümölcse.

Úgy gondoljuk, a név kötelez. Nemcsak gasztronómiai különlegességről van szó, hanem egészségvédő gyümölcsről is – tette hozzá. A som antocianinjai, flavonoidjai és vitaminjai miatt tudatos fogyasztók körében is keresett.

A Somliget így jóval több, mint egy ültetvény: küldetés arra, hogy a som ismét méltó helyet kapjon a magyar tájban, a gasztronómiában és a mindennapi életben.

Kedvelt magyar gyümölcsök tűnnek el idén az árusok standjairól

Olyan mérvű hiánycikké válhat egy barackfajta, hogy évekbe telhet, mire újra ehetjük majd.