A megnövekedett költségvetési hiányok és adósságszintek kezelésére

újfajta gyakorlatnak kell indulnia az Európai Unión belül,

ez azonban nem vezethet ahhoz, hogy az Európai Bizottság a nemzeti szuverenitás újabb elemeit vegye át, vonja el a tagállamoktól – jelentette ki a magyar pénzügyminiszter kedden Luxembourgban.

Varga Mihály, az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, más országokkal együtt Magyarország is vissza akarja állítani gazdaságát arra a stabil növekedési pályára, amelyen a koronavírus-járványt megelőző időszakban volt.

Ezért is alapvető kérdés, hogy a jogkörök kihez kerülnek, valamint az, hogy az egyes országok költségvetését a nemzeti érdekek mentén, az emberek által megválasztott kormányok határozzák meg, ne pedig az uniós bizottság, illetve egyéni alkuk vagy más preferenciák – húzta alá a pénzügyminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta:

a magyar kormány továbbra is azért küzd, hogy az egyes országok költségvetését a nemzeti érdekek mentén, az emberek által megválasztott kormányok határozzák meg, ne pedig a Bizottság, egyéni alkuk vagy más preferenciák.

 

Nehéz helyzetben a költségvetés, Varga Mihályék kényszerpályára kerültek

A Pénzügyminisztérium a 2024-es GDP-arányos hiánycélt 5,2 százalékra emelte, ez 1,3 százalékponttal magasabb az eredeti idei célnál.