Egy korábbi adóhivatal-alkalmazott csütörtökön a szövetségi bíróságon elismerte, hogy 2019-ben és 2020-ban ellopta Donald Trump és több ezer más gazdag ember adóügyi nyilvántartásait, majd a média kezére játszotta azokat

Az NBC News cikke szerint Charles Littlejohn egy washingtoni meghallgatáson bűnösnek vallotta magát az adóbevallási információk nyilvánosságra hozatalában. Ezen bűncselekménnyel a maximálisan kiszabható börtönbüntetés 5 év, de Littlejohn nyolctól tizennégy hónapig terjedő börtönbüntetésre számíthat az ügyészség büntetés-végrehajtási becslése szerint.

„Donald J. Trump” – mondta Littlejohn, amikor arra kérték, hogy erősítse meg annak a magas rangú kormánytisztviselőnek a személyazonosságát, akinek adóügyi nyilvántartásainak kiszivárogtatásával vádolják.

A The Times egyébként exkluzív tudósításokat tett közzé Trump 2020-as adóbevallásairól, amelyek azt mutatják, hogy 2016-ban és 2017-ben mindössze 750 dollárt fizetett szövetségi jövedelemadóként.

2021-ben pedig a ProPublica az IRS-adatokon alapuló jelentést tett közzé arról, hogy a milliárdosok, mint például Jeff Bezos és Elon Musk elkerülték a szövetségi jövedelemadó fizetését.

Trump volt az első amerikai elnök az 1970-es évek óta, aki megtagadta adóbevallásainak nyilvánosságra hozatalát. A 2016-os kampány során azt állította, hogy azért nem tudta kiadni őket, mert ellenőrzés alatt áll, majd megválasztása után nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni őket, ami évekig tartó találgatásokat hozott azzal kapcsolatban, hogy vajon mennyi adót fizetett, és mennyit profitálhattak ebből vállalkozásai.