Olyan szinten rossz helyzetben van a török líra, hogy többen már az alapvető szükségleti cikkeket sem engedhetik meg maguknak. Decemberben közel 65 százalékos volt a pénzromlás mértéke Törökországban, ennek leküzdése érdekében pedig emelések sorozatát jelentette be a jegybank.

Csütörtökön pedig bejelentették, hogy újabb 2,5 százalékkal emelik meg az irányadó kamatot, ezzel pedig már az irányadó ráta 45 százaléknál jár. Ez zsinórban már a nyolcadik emelés – írja az Euronews.

A török jegybank közlése szerint minden eszközt bevet, hogy árstabilitás jöjjön létre, elemzők szerint azonban nem biztos, hogy a kamatemelés önmagában elegendő lesz a további pénzromlás megakadályozásához. 

A márciusi önkormányzati választások előtt pedig nem számítanak további emelésre.

Törökország azután váltott irányt a gazdaságpolitikájában, hogy Recep Tayyip Erdogan-t májusban harmadszorra is török elnökké választották. Az elnök új gazdasági csapatot nevezett ki, amelynek élére Mehmet Simsek, a Merrill Lynch volt bankárja került, aki visszatért a pénzügyminiszteri posztra.

Ez nem Erdogan napja, zuhanórepülésben a török líra

Újabb mélypontra süllyedt a török fizetőeszköz a dollárral szemben. Közben 2022 vége óta a legmagasabb szintre emelkedtek a világ részvényei. Az év végi optimizmus hátterében az áll, hogy több központi bank, többek között a Federal Reserve, belengette a kamatcsökkentés megkezdését a jövő év elején.