kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a szlovén Andrada-csoport Sóskútra tervezett akkumulátorfeldolgozóját, derült ki egy rendelettervezetből. Általános gyakorlattá vált, hogy az élénk lakossági tiltakozást kiváltó beruházásokat nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánítják, így nem marad sok beleszólásuk az érintetteknek és felgyorsulnak az események – írta meg a Telex. A hulladékfeldolgozásra irányuló sóskúti beruházást a Pest Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán felügyeli majd.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hatásvizsgálati értékelése szerint a beruházás jelentős munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő hatású, az itt létrejövő szolgáltatások, feldolgozási folyamatok nagyban hozzájárulnak Magyarország gazdasági versenyképességéhez, tekintettel arra, hogy a beruházás célja a körkörös gazdaságba való integráció. A beruházás megvalósításával száz új munkahely jön létre.

Az indoklás szerint a beruházás hozzájárul a sóskúti lakosok jólétéhez.

A minisztérium szerint az ipari termelés által okozott negatív hatásokat felülírják a gazdasági fejlesztésből származó előnyök. A hulladékfeldolgozóról szóló lakossági fórum Sóskúton botrányba fulladt, míg a beruházó egy háttérbeszélgetésen mutatta be projektjét, azt ígérve, hogy ők lesznek a legjobb szomszédok.

A község határában épülő üzemben tervek szerint a kiselejtezett akkumulátorokból azok lezúzása után újra eladható terméket gyártana a szlovén Andrada cég.

„Bármit döntünk bármiről, a kormány bármikor átírhatja, mert azt mondhatja, hogy ez a helyrajzi szám mostantól kiemelt beruházási terület és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi joga, és népszavazást se lehet kezdeményezni a kormány döntése ellen” – nyilatkozta König Ferenc, Sóskút független polgármestere. Itt írtunk a részletekről >>>