A Pest vármegyei település határába tervezett akkuüzem felépítése ellen tiltakozó helyi civilek aláírásgyűjtés nélkül érték el, hogy a sóskúti önkormányzat megszavazza a kérdést. A kérdés így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?

Ha minden terv szerint halad, a helyi népszavazást május elején tartják – számolt be az RTL híradója.

A helyiek szerint nemcsak Sóskút, hanem a környék más településein élők, így 100 ezer ember sorsa múlik a beruházás megakadályozás.

A község határában épülő üzemben tervek szerint a kiselejtezett akkumulátorokból azok lezúzása után újra eladható terméket gyártana a szlovén Andrada cég.

„Bármit döntünk bármiről, a kormány bármikor átírhatja, mert azt mondhatja, hogy ez a helyrajzi szám mostantól kiemelt beruházási terület és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi joga, és népszavazást se lehet kezdeményezni a kormány döntése ellen” – nyilatkozta König Ferenc, Sóskút független polgármestere.

A helyiek szerint, ha a kormány keresztbe tenne a népszavazási terveknek, és kiemelt beruházássá nyilvánítja a projektet, azzal az egész országnak üzenne.

Az RTL megkeresésére se a kormány, se az Andrada nem reagált.