Nem került közelebb a magyar söripar a Covid-válság előtti boldog békeidőkhöz, tavaly ugyanis 10 százalékkal, a 2022-es mintegy 6 millió hektoliterről 5,4 millió hektóra esett a hazai sörfogyasztás az import jelentős csökkenése és a hazai termékek arányának bővülése mellett. A HoReCa-szektorban, tehát a szállodákat, éttermeket, kávéházakat tömörítő vendéglátóipari egységekben forgalmazott hordós kiszerelés eladása 9 százalékkal 386 ezer hektoliterre csökkent.

Kaparva sörözni

A Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai a nagy sörgyárak számait összesíti (Dreher, Heineken Hungária, Borsodi, Carlsberg Hungary, plusz adatszolgáltatóként a Pécsi Sörfőzde), de nem rózsásabb a helyzet a kisüzemeknél sem.

Egy-egy kezdeményezés aligha repíti a sörfogyasztást varázsütésre a mennyből a pokolba, mindenesetre a legismertebb magyar sörös magazin azzal a céllal készített sörútlevelet, hogy az igényes sörfogyasztásra, a különleges minőségű csapolt sörre és a változatos sörtípusokhoz illő ételekre irányítsa a figyelmet.

A Bakancslista nevű kiadvány tíz fővárosi vendéglátóhelyen érvényes. A füzet a kaparós sorsjegyekhez hasonlóan működik: minden vendéglátóhely oldalán található kaparós felület, azonban itt minden kaparás nyer: a kiadvány tulajdonosainak, a kaparásért két pohár csapolt sör jár.

A legtöbb sörtípus a legjobb formáját csapolva mutatja meg. Egy megfelelő technikával kicsapolt sör mindig frissebb, élénkebb zamatokat mutat, mint egy dobozos vagy üveges változat.

– mondta Knap Gábor, a Beerporn.hu főszerkesztője. A koncepcióról szólva kifejtette: a Bakancslistában tíz olyan budapesti étterem és söröző szerepel, ahol különösen nagy figyelmet fordítanak a sörök minőségére, és a hozzájuk kínált ételekkel alkotott harmóniájára.”

Kisvendéglőtől a craft pubig

A kuponfüzetben szereplő vendéglátóhelyek között található családias kisvendéglő, újhullámos sörbár és modern, craft különlegességekre szakosodott pub is. A Bakancslista vásárlói így Budapest sokszínű söréletének különféle világaiba csöppenhetnek és megkóstolhatnak több olyan ritkaságot is, amelyekre máshol nincs lehetőség a városban.