A Shell vezérigazgatója, Wael Sawan növelte a brit csoport negyedéves visszavásárlási tervét, miközben visszavágta a veszteséges, alacsony szén-dioxid-kibocsátású tevékenységeket. A fosszilis tüzelőanyagokra való visszatérés megvédte a 217 milliárd dolláros vállalatot a szélenergia problémáitól, amelyek most az európai BP-t és a megújuló energiaforrások óriását, az Orstedet sújtják. A stratégia azonban csak addig működhet, amíg az ingadozó energiaárak magasak maradnak.

A Shell 6,2 milliárd dolláros harmadik negyedéves korrigált nettó profitja harmadával csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de megfelelt az elemzői várakozásoknak. Eközben kevesebbet költ a cég főleg a zöldebb eszközökre – írja a Reuters,

Az idei év első kilenc hónapjában a Shell mintegy 1,7 milliárd dollárt fektetett szél- és napenergia, hidrogén, valamint szén-dioxid-leválasztás és -tárolás területén, ami 30 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában – derül ki a Breakingviews számításaiból, amelyek a Shell adatszolgáltatásain alapulnak.

Ezzel a Shell jó úton halad afelé, hogy 2023-ra elérje az ilyen beruházásokra vonatkozó 2-4 milliárd dolláros előrejelzésének alsó határát. Ezen kívül a vállalat mintegy 2,3 milliárd dollárt költött az általa „marketingnek” nevezett, bioüzemanyagokat és elektromos járművek töltését is magában foglaló beruházásokra, ami a 2022-es év azonos időszakának 2,8 milliárd dollárjához képest csökkenést jelent. Ez nem tartalmazza a 2 milliárd dolláros vásárlást, amelyet a Shell februárban hajtott végre a Nature Energy biogázgyártó megvásárlására.

Wael Sawan
Wael Sawan
Kép: AFP / Ryan Lym

Részvények visszavásárlása, elégedett befektetők

A kiadási óvatosság nagyobb teret teremtett arra, hogy a következő három hónapban 3,5 milliárd dollár értékben vásároljon vissza részvényeket, ami meghaladja a vállalat 2,5 milliárd dolláros előrejelzését. Ez elégedetté teheti a befektetőket. Idén eddig a Shell részvényesei számára a teljes hozam 17 százalékot ért el, amivel olyan riválisok előtt van, mint a BP és a TotalEnergies. A nagyobb tőke-visszatérítés segíthet a Sawannak tovább csökkenteni az olyan amerikai riválisokkal szembeni értékelési különbséget, mint az Exxon Mobil és a Chevron.

A befektetők a BP és az Orsted e heti nagy értékvesztése után előrelátónak tekinthetik Sawan döntését, hogy kivonul a problémás, veszteséges megújuló energiaforrásokból, például a szélerőművekből.

Ám továbbra is kérdéses, hogy az ő megközelítése beválik-e, ha a tiszta energiára való átállás felgyorsul. Amellett, hogy jövőre 200 embert, azaz a Shell Low Carbon Solutions csoportjának 15 százalékát bocsátja el, amely nem foglalja magában a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó üzletágat, Sawan a hidrogénnel kapcsolatos könnyű mobilitási műveletek visszaszorítását is tervezi, amelyek a könnyű személygépjárművek technológiáit fejlesztik, és tartózkodik attól, hogy olyan ígéretesebb területekre költsön, mint a bioüzemanyagok és a szén-dioxid kivezetése.

A megújuló energiaforrások és energiamegoldások üzletág 67 millió dolláros negyedéves vesztesége ellentétben áll a francia TotalEnergies alacsony szén-dioxid-kibocsátású tevékenységeinek teljesítményével, amely a harmadik negyedévben rekordösszegű, 506 millió dolláros nyereségről számolt be, ami 114 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A Shellnek jelenleg a stabil olaj- és gázárak segítenek. A Brent nyersolaj ára a harmadik negyedévben átlagosan 85 dollár körül volt hordónként, szemben az előző negyedévi 75 dollárral. Az energia azonban hagyományosan ingadozó szegmens. Ha az árak csökkenni kezdenek, a Shell befektetői további bevételi forrás nélkül maradhatnak.