Bizonyára sokan emlékeznek még arra a sok tucat akcióra, melynek keretén belül üdítős- illetve ásványvizes palackok zárására szolgáló kupakokat gyűjtöttek leadásra, jellemzően valakinek a gyógykezelését támogatandó. Bár ezek a jótékonysági megmozdulások nem szűntek még teljesen meg, a napjaik meg vannak számlálva egy hamarosan kötelezően életbelépő uniós szabályozás miatt – írja a Zöld Pálya.

Magyarországot valójában kevésbé érinti a közelgő határidő, ugyanis nálunk már sok-sok hónappal ezelőtt feltűntek ezek a kupak-konstrukciók.

A bevezetés oka, hogy garantálják, a kis műanyag kupakok a palackkal együtt újrahasznosításra kerüljenek.

Az első fecske a Coca-Cola volt, ők ráadásul még egy extra műanyag csíkkal is gátolják a kupak leszerelését az uniós tagállamokban. Ugyanez lesz majd a feladata a többi gyártónak is, július 1-ig van idejük cselekedni.

Az egész jelenség mögött egyébként az áll, hogy az ENSZ megfogalmazta, 2040-ig 80 százalékkal kell csökkenteni a globális szennyezést.

Bár az elképzelés kétségtelenül hasznos és hatékony tud lenni, van ennek az ügynek egy fonák oldala is, hiszen

számos vásárló arról számolt be, hogy kifejezetten utálja ezeket a kupakokat, ugyanis megnehezíti, hogy kényelmesen igyon az üvegből.

Az italos kupaktanács döntése: nem kell feszegetni, jó az úgy!

Bizonyára olvasóink is egyre gyakrabban vásárolnak olyan üdítőitalt, ásványvizet, tejet, gyümölcslevet, aminek a kupakját csak nagy erőlködés árán tudják lecsavarni. Csakhogy az a fránya kupak nem véletlenül makacskodik. Egy uniós szabály szerint ugyanis a kupakoknak a termék felbontása után a csomagoláshoz rögzítve kell maradniuk, hogy ne legyen belőlük külön műanyag hulladék. Bővebben→