Az Országos Rendőr-főkapitányság 2023 márciusában indította el a Csat(t)lakozz! kampányt, amely a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára, azok megkérdőjelezhetetlen fontosságára fókuszál. A rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök használatára a közlekedésbiztonság javítása, a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek számának csökkentése, valamint a baleseti sérülések súlyossági fokának mérséklése érdekében.

2023 júliusában célzott ellenőrzést tartottak a rendőrök, amelynek időtartama alatt – figyelembe véve a járművekben utazókat is – összesen 12 008 ember nem csatolta be magát.

Még mindig nagyon sok sofőr gondolja úgy, hogy biztonsági öv nélkül vezet:

  • júliusban 10 035 járművezető nem kötötte be magát,
  • az autóban elöl ülőknél 1432 esetben észlelték a rendőrök, hogy becsatolt öv nélkül utaztak,
  • a hátsó ülésen utazók közülük 541-en ignorálták a biztonsági övet.

A gyermekek biztonsága sem fontos

Riasztó az a tény, hogy az ellenőrzések során a felnőttek 277 esetben nem használták a gyermekbiztonsági üléseket. Ezzel kockáztatták azt, hogy egy esetleges balesetnek akár élethosszig tartó nyomát viseljék a testükön a gyerekek, de bekövetkezhetett volna ennél súlyosabb tragédia is.

Az adatok azt mutatják:

  • lakott területen belül 10 610-en utaztak védelem nélkül,
  • lakott területen kívül 967-en,
  • autópályán 431-en hagyták figyelmen kívül a biztonságot.

Többször felhívtuk már a közlekedők figyelmét, hogy saját maguk és utasaik biztonsága érdekében használják a passzív biztonsági eszközöket, hiszen egy közlekedési balesetben a biztonsági övet becsatolók túlélési esélye nagyságrendekkel magasabb az öv használata nélkül közlekedőkhöz képest. Ha bekötik magukat, a sérülések súlyossági foka is alacsonyabb, sőt, a sérülés el is kerülhető – áll a rendőrség közleményében.

A kampány során a rendőrök ellenőrizték a motorosokat is, és 69 olyan személlyel szemben intézkedtek, aki nem viselt bukósisakot.

Mélyen zsebbe kell nyúlnia annak, aki száguldozni akar

A Magyar Közlönyben már meg is jelentek a változtatások, amelyek szeptember elsején lépnek hatályban. Bővebben >>>