Vlagyimir Putyin elnök elrendelte, hogy a szentpétervári Pulkovo repülőtér irányításának összes jogát adják át a külföldi részvényesektől, köztük a német Fraport AG-tól és a katari vagyonalaptól, átcsoportosítva részesedésüket egy új orosz szervezetbe – adta hírül a Bloomberg.

A csütörtökön késő este közzétett rendelet értelmében az Oroszország második legnagyobb városának repülőterét működtető, Cipruson bejegyzett koncesszióban lévő részvények egy új hazai vállalathoz kerülnek. A meglévő befektetők, amelyek között az Abu Dhabi Mubadala Investment Co. szuverén alapot tömörítő konzorcium is ott van, megtartják részesedésüket, de szavazati joguk nem lesz, mivel ezek a jogok csak az új vállalat orosz részvényeseit illetik meg.

A német repülőtér-üzemeltető Fraport, a Katari Befektetési Hatóság és az orosz VTB Bank egyenként mintegy 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a Pulkovo koncesszióban. A fennmaradó részt az Interfax hírszolgálat szerint egy befektetői konzorcium ellenőrzi, amelynek tagjai az orosz állami vagyonalap, az RDIF, a Mubadala és a Baring Vostok.

A Pulkovo repülőtér üdvözölte Putyin utasítását, mondván, hogy az helyreállítja a vállalatirányítási mechanizmusokat

– jelentette a RIA Novosztyi a vállalat közleményére hivatkozva.

Újfajta megközelítés a Kremltől

A Pulkovóban hozott intézkedések eltérnek a Kreml korábbi lépéseitől, amelyek az úgynevezett barátságtalan országok vállalatainak vagyonának lefoglalására irányultak Oroszország ukrajnai invázióját követően. Vlagyimir Putyin rendelete felvetette annak lehetőségét, hogy az érdekeltek szavazati joga „kérelmükre, a vállalat más résztvevőivel kötött vállalati megállapodások megkötésétől és az orosz jogszabályoknak való megfelelésre vonatkozó kötelezettségek vállalásától függően” visszaállítható.

Ez potenciálisan megnyithatja az utat a közel-keleti befektetők előtt a szavazati jogaik visszaállításához.

Oroszország több nemzetközi holding helyi működése felett is megszerezte az ellenőrzést, megtorlásul a brüsszeli szankciókért. Júliusban lefoglalták a Danone és a Carlsberg tulajdonában lévő orosz üzemeket, és Putyin szövetségeseit ültették az élükre. Moszkva átvette az ellenőrzést a finn Fortum Oyj és a német Uniper tulajdonában lévő közművek felett is.

Orosz állami ellenőrzés a barátságtalan államok vállalatai felett

Ezek a felvásárlások Putyin áprilisban aláírt jogszabályán alapultak, amely lehetővé tette a Kreml számára, hogy ideiglenes állami ellenőrzést vezessen be barátságtalan államok – köztük az Egyesült Államok és szövetségesei – vállalatainak vagy magánszemélyeinek vagyona felett, amelyek segítik Ukrajna honvédő háborúját.

Az orosz elnök elrendelte egy új irányító testület létrehozását a Pulkovo üzemeltetője számára. A szülővárosában lévő repülőtér az utasforgalom alapján a moszkvai Domogyedovo után a második legforgalmasabb Oroszországban, idén októberig 17,5 millió utast szolgált ki. Szentpétervárnak van egy katonai repülőtere is, a Levaszovo.

A Fraport értékeli a Kreml döntésének következményeit – közölte egy szóvivő. A cég már az ukrajnai invázió után nullára írta le a holding értékét, és azóta nem volt semmilyen interakcióra Oroszországgal, és nem történt pénzátutalás egyik irányba sem.