Még mindig nem sikerült ledolgozni Magyarországnak a bolti pizza és a quiche (ejtsd: kis) vagyis az egyik legegyszerűbb és legjobban variálható francia étel inflációját – ez derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala az Eurostat adataiból.

Az uniós országok közül a pizza éves inflációja 2023 decemberében Magyarországon volt a legmagasabb 13,4 százalék, majd a rangsort Luxemburg követi 11,3 százalékos drágulással, és Lettország, ahol egy év alatt a 10,6 százalékkal nőtt a korábban egyik legolcsóbbnak tartott étel ára.

Mondjuk az is igaz, hogy a 2022-es 46 százalékos éves pizza inflációhoz képest már egész jól áll Magyarország.

Egyébként február 9-e a Nemzeti Pizza Nap, vagyis világszerte ekkor ünnepelik a világ egyik kedvenc ételét, a pizzát, ami az olasz polgárok kezdeményezésének köszönhetően ma már a világörökség részét képzi.

A 2023-as drágulási rangsor másik végén Hollandia van, ahol nem hogy nem drágult, de még csökkent is a pizza és a lepény ára 0,9 százalékkal, Dániában nagyon kicsi 0,6 százalékos drágulást mért a statisztikai hivatal, Belgiumban pedig egy százalékos áremelkedést mutatnak az Eurostat adatai.

2023 decemberében a boltban vásárolt pizza és quiche ára az EU-ban átlagosan 5,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. 2022 decemberében pedig átlagosan 16 százalékos éves inflációt mért ezeknél a közkedvelt ételeknél az Eurostat.