Utazás és szórakozás, saját lakás vagy autó vásárlása, tanulmányok befejezése, gyerekvállalás vagy épp egy esküvő megszervezése – ez csak néhány a leggyakoribb célok közül, melyeket a 18-35 év közötti magyar lakosság szeretne elérni a következő tíz évben.

Az OTP Bank friss felméréséből azonban kiderült, hogy a megkérdezettek csupán kevesebb, mint fele érzi azt, hogy saját forrásból képes lesz megvalósítani az álmait, ugyanis 63 százalék nagyon bizonytalannak vagy inkább bizonytalannak érzi a jövőjét anyagi szempontból.

A pesszimizmusuknak a leggyakoribb oka, hogy az alacsony munkabérek mellett nehéznek tartják a megtakarítást,

illetve túl nagy költségűnek a terveik megvalósítását. Ahhoz, hogy el tudják önerőből érni céljaikat, két megoldást látnak lehetségesnek: az egyik, hogy pénzügyileg tudatosak legyenek, azaz tervezzenek tudatosan, kövessék bevételeiket és kiadásaikat, a másik pedig a külföldre költözés, ami újabb kihívások elé állíthatja őket.

A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatalok 72 százaléka szerint 5000 forint felett van az a pénzösszeg, amit érdemes havonta rendszeresen megtakarítási vagy befektetési célra szánni, viszont

a legtöbbeknek (18 százalék) a mindennapi kiadásokon túl mindössze maximum 500 forintja marad hó végére, amit félre tudna tenni.

A válaszadók harmada úgy véli, ilyen kis összegekre a későbbiekben nem fog tudni támaszkodni.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a válaszadók 55 százaléka fontosnak tartja, hogy a megtakarítása kamatozzon, 92 százalékuk mégis látra szóló folyószámlán vagy készpénzben tartja a rendelkezésre álló összeget. Ezekből az adatokból látszik, hogy van még tér a pénzügyi tudatosság fejlesztésében, ugyanakkor pozitívum, hogy a kiadások figyelését a megkérdezettek 77 százaléka tartja fontosnak és a válaszadók több, mint harmada rendszeresen szokott félretenni megtakarítási vagy befektetési céllal.