Jamato Taro, a minisztérium egyik magas rangú képviselője parlamenti felszólalásában közölte, hogy az Osprey típusú repülőgépek használatának felfüggesztését tervezik – írja az MTI.

A tisztviselők elmondták, hogy töröltek egy kiképzési repülést, melyet az ország déli részére terveztek csütörtökön. A tervek között szerepel az is, hogy mind a 14 japán Osprey-repülő a földön marad.

Japán arra kérte az amerikai hadsereget, hogy amíg nem nyer megerősítést az Osprey gépek biztonsága, függesszék fel ők is annak használatát.

Az amerikai hadsereg V-22 Osprey típusú repülőgépe szerdán, hat emberrel a fedélzetén a tengerbe zuhant Jakusima szigetének repülőtere közelében. A balesetben egy ember meghalt.

Az Ospreyt az amerikai légierőnél, haditengerészetnél és tengerészgyalogságnál is rendszeresítették, a hibrid légijármű a helikopterhez hasonlóan függőleges irányban képesek fel- és leszállni, ugyanakkor a légcsavar elforgatásával, a helikopternél jóval nagyobb sebességgel, repülőgép módjára tudnak közlekedni.

Augusztusban Ausztrália északi partjainál szintén szerencsétlenül járt egy V-22-es típusú Osprey, akkor három tengerészgyalogos vesztette életét. Ugyanez a típusú repülőgép zuhant le Japánban 2016-ban, és 2000 áprilisában, Arizonában is. Utóbbi volt a legsúlyosabb eset, melynek során 19 tengerészgyalogos vesztette életét.

Nő a feszültség, kínai katonai repülőgépek sorozatosan megsértették Tajvan légterét

A destruktív, egyoldalú akciók leállítására szólította fel Kínát a tajvani védelmi minisztérium, miután kínai katonai repülőgépek 24 óra alatt sorozatosan megsértették Tajvan légterét.
Bővebben--->