Dogen 2012-ben döntött úgy, hogy felhagy befektetési bankárként végzett 13 évig tartó munkájával, mert kiégett. Már 34 évesen a portfóliója és ingatlanbefektetései mintegy évi 80 ezer dollárt termeltek, és ez elég volt ahhoz, hogy feleségével tulajdonképpen életük végéig jól megélhessenek. Így tett munkájával párja is 2015-ben, otthagyta – mutatja be a férfit a CNBC.

Egy ideje kettős jövedelem nélküli háztartásban élünk – mondta Dogen, de ahogy a pár tervei megváltoztak, az évi 80 ezer dollárt, amelyről úgy gondolták, hogy egész életükre elegendő lesz, meg kellett emelni. Emellett 2017-ben megszületett első gyermekük, majd 2019-ben a második.

Az évek során Dogen passzív bevételeit körülbelül évi 380 ezer dollárra növelte – ami adózva 288 ezer dollárt jelentett, amit forintban körülbelül 100 millióra rúg. Ez elég volt a családi költségvetés fedezésére San Franciscóban. Egészen mostanáig.

A 46 éves Dogen eladja részvény- és kötvényállományának egy részét, hogy készpénzért vegyen egy több millió dolláros házat, mert passzív bevételei már nem fedezik családi költségvetését – tehát vissza kell mennie dolgozni.

A kell nem jó kifejezés, mert terveiben benne volt, hogy egyszer feladja az anyagi függetlenséget.

Dogen kisebbik gyermeke születése után megígérte, hogy öt évig otthon marad és édesapaként a családnak él. Csakhogy a gyerekek elkezdtek iskolába járni, és rájött, hogy újra munkába akar állni. Azzal, hogy készpénzben vásárolta meg az otthont, Dogen feláldozta pénzügyi függetlenségét – egyelőre.

Négy bérelhető ingatlana, a portfóliójából származó kifizetései és a passzív bevételek egyéb formái, becslése szerint 2024-ben körülbelül 230 ezer dollárnyi, nem munkából származó bevételt fog hozni. Ezzel körülbelül 113 ezer dollárral marad el az évre becsült kiadásaitól, amelyek megteremtik a számára kényelmes életmódot.

Dogen tanácsadói állást szeretne vállalni, heti 20 órában, 145 ezer dolláros fizetésért. Ez fedezné a kialakult hiányt, és közben továbbra is elegendő időt tölthet gyermekeivel iskola előtt és után. 

A köztes távon azt reméli, hogy passzív bevételi forrásait visszaépítheti arra a szintre, ahol ismét pénzügyileg független lesz.

Az elkövetkező néhány évben a mesterséges intelligencia, a technológia és minden egyéb miatt felgyorsulunk – gondolja Dogen, aki egyelőre kiadja a házat, amiből úgy gondolja, hogy valamivel több, mint 100 ezer dollár éves bérleti díjat gyűjthetne össze, körülbelül 40 ezer dollár nettó haszonnal – ez a pénz a befektetéseinek megtérülését szolgálja.

Eközben Dogen azt mondja, izgatottan várja, hogy valami másra fordíthassa erőfeszítéseit, a főállású szülőség helyett.

Minél többet fektet be valaki például abba, hogy otthon maradó szülő legyen, annál inkább be kell töltenie ezt az ürességet akkor is, amikor a gyerek már iskolába jár

– fogalmazott.

A hasonló életvitel kialakítása mindenkinek vágya, de nem mindenkinek sikerül. Nálunk olykor a kétkeresős családok is ételosztásra járnak. Egyre több olyan családdal találkozik a hazai Krisna hívők közössége, ahol mindkét szülő dolgozik.