A Mazars könyvvizsgáló, adó és üzleti tanácsadó cég közleménye szerint 2023-ban  a világátlag felett teljesített Közép- és Kelet-Európában a cégvásárlási (M&A) piac. A könyvvizsgáló cég jelentése szerint 37,3 milliárd euró értékben összesen 1097 tranzakciót bonyolítottak le a befektetők – írja az MTI.

A gazdasági kihívások ellenére sem rendült meg a térségbe való befektetés kedv, pedig a tavalyi évben az energiaár változás és az ukrajnai-háború miatt visszaesésre számítottak. Ennek ellenére a cégvásárlások és vállalategyesítések régiós piaca mindössze 15 százalékkal csökkent, ami jobb eredmény a globális átlagnál és így is meghaladja a járvány előtti szintet. 

Régiós összehasonlításban nálunk nagyobb a visszaesés

A technológiai cégek iránt volt a legnagyobb az érdeklődés, összesen 114 ilyen ügyletet ütöttek nyélbe. A régió legforgalmasabb  M&A-piacai Ausztria, Csehország, Lengyelország és Románia voltak, itt összesen 709 tranzakció valósult meg. 

Bár a geopolitikai helyzet továbbra is bizonytalan, de a gazdasági kilátások javulása miatt 2024-ben emelkedést várnak a Mazars elemzői.

Az ügyletek száma alapján Magyarországon a régiós átlagnál nagyobb mértékben, 21 százalékkal esett vissza a vállalategyesítési és akvizíciós piac. Mivel a megvalósult 61 tranzakció túlnyomó többsége nem nyilvános, így az értékük a korábbiakkal nem összevethető. Elsősorban a magánegészségügy és az informatika iránt érdeklődtek a külföldi befektetők, ezentúl a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vállalatok is népszerű invesztíciós célok voltak.