A Destatis csütörtöki jelentése szerint a várt növekedés helyett, az alacsonyabb import ellenére és az export vártnál nagyobb csökkenése miatt alakultak így a számok.

  • Az áruexport augusztusban naptári és szezonális kiigazítással az előző havihoz képest a várt 0,4 százalék helyett 1,2 százalékkal csökkent. Júliusban 1,9 százalékkal csökkent az export az előző havihoz képest.
  • Az import szezonális és naptári kiigazítással augusztusban a várt 0,5 százalékos növekedés helyett 0,4 százalékkal csökkent az előző havihoz képest. Júliusban 1,3 százalékos volt az import havi csökkenése.

A 127,9 milliárd eurós augusztusi export az egy évvel korábbitól 5,8 százalékkal maradt el, a 111,4 milliárd eurós import pedig 16,8 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly augusztusinál.

külkereskedelmi mérleg így augusztusban 16,6 milliárd euró többletet ért el a várt 15,0 milliárd eurós többlet helyett. Júliusban 17,7 milliárd euró volt a német külkereskedelmi többlet. Egy évvel korábban, 2022 augusztusában 2,0 milliárd euró volt a többlet.

Egyre kétségesebb a német gazdaság életképessége

Nem bíznak az oroszországi gázellátásban a németek, ezért már most figyelmeztetik a polgárokat, hogy spóroljanak a télre, eközben a lakosság fele egyre jobban küszködik a megemelkedett lakhatási költségekkel, és a többség úgy látja, kétséges az ország gazdaságának jövőbeni életképessége. Bővebben >>>

Augusztusban naptári és szezonálisan kiigazítva Németország 69,6 milliárd euró értékben exportált árucikkeket az Európai Unió (EU) tagállamaiba és 60,0 milliárd euró értékben importáltak onnan. Júliushoz képest a naptári és szezonálisan kiigazított export az EU tagállamaiba 1,5 százalékkal csökkent, az import pedig 1,9 százalékkal nőtt.

  • Az euróövezet tagállamaiba augusztusban 48,8 milliárd euró (-2,6 százalék) értékben exportált Németország árucikkeket, és 40,2 milliárd euró (+3,2 százalék) értékben importált onnan.
  • Az euróövezeten kívüli uniós országokba 20,8 milliárd euró (+1,3 százalék) volt naptári és szezonális kiigazítással az augusztusi exportérték és 19,8 milliárd euró (-0,7 százalék) volt az import.
  • Az EU-n kívülre 58,3 milliárd euró értékben exportált Németország augusztusban és 51,3 milliárd euró értékben importáltak árukat ezekből az országokból. Az export júliushoz képest 0,9 százalékkal csökkent, az onnan származó import pedig 3,0 százalékkal.

Németország legnagyobb exportpiaca az Egyesült Államok. Augusztusban az export 13,3 milliárd euró volt, 1,3 százalékkal kisebb az előző havinál, a Kínai Népköztársaságba irányuló kivitel 1,2 százalékkal 8,4 milliárd euróra nőtt, az Egyesült Királyságba irányuló kivitel 4,2 százalékkal 6,0 milliárd euróra csökkent.

A legnagyobb importpartnere Németországnak a Kínai Népköztársaság, ahonnan augusztusban 13,0 milliárd eurót tett ki az áruimport, 2,0 százalékkal kevesebbet mint az előző hónapban. Az Egyesült Államokból származó behozatal 3,1 százalékkal 7,6 milliárd euróra csökkent. Az Egyesült Királyságból származó behozatal pedig 0,9 százalékkal 3,0 milliárd euróra csökkent.

Az Oroszországi Föderációba irányuló export augusztusban 0,5 százalékkal 0,7 milliárd euróra csökkent a júliusihoz képest. A 2022. augusztusihoz képest az Oroszországba irányuló kivitel jelentősen, 36,1 százalékkal csökkent. Az Oroszországból származó behozatal augusztusban 23,4 százalékkal 0,2 milliárd euróra csökkent a júliusihoz képest, 2022 augusztusához képest pedig 93,7 százalékkal.

A vártnál jobban alávág az infláció a németeknek Legfrissebb prognózisukban a meghatározó

Gazdaságkutató intézetek megduplázták a német gazdaság idei visszaesésének mértékét, miközben az iparkamara a cégek tehermentesítésére, sürgős cselekvésre szólította fel a politikusokat. Bővebben >>>