A harmadik 75 bázispontos kamatcsökkentésre készülhet az MNB Monetáris Tanácsa, miután szeptemberben 13 százalékon ért össze az irányadó ráta és az alapkamat. Októberben kezdték csökkenteni az utóbbit, november végén már 11,5 százalékra.

A Portfolio által megkérdezett szakemberek közül csak egy elemző kockáztatta meg, hogy 100 bázispontra is gyorsíthat a vágások tempóján a jegybank.

Ismét jól alakultak az események az MNB számára, így a jegybank kényelmesen folytathatja a kamatcsökkentést

– mondta Becsey Zsolt, az Unicredit Bank elemzője, aki szerint az inflációs pálya továbbra is támogató (az üzemanyagok árcsökkenése a decemberi indexet is felelé húzza majd), illetve a Fed általánosságban véve kedvezően hatott a feltörekvő piaci hangulatra. a múlt héten felszabadult, mintegy 10,2 milliárd eurónyi uniós kohéziós forrás híre is adott némi pozitív lökést az országkockázati megítélésnek.

Most lenne lehetőség a fundamentumok alapján akár nagyobb kamatcsökkentésre is, de azt szinte senki nem gondolja, hogy azt meg is meri lépni a jegybank azok után, hogy eddig az állandóság, a kiszámíthatóság és az óvatosság volt a kulcs – teszi hozzá a lap.

Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője szerint egyáltalán nem vehetünk mérget rá, hogy a jelenlegi optimizmus tartósan fennmarad a piacokon. Kiemelte,

a Fed ülést követően jelentősen nőtt a kockázati étvágy miután a piac rendkívül agresszív kamatvágásokat árazott be, a határidős jegyzésekből számítható implikált kamatpálya és a Fed előrejelzése között az ülést követően jóval nagyobb a rés, mint a kamatdöntés előtt.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint a belső gazdasági folyamatok egyértelműen támogatják a korábban látott, gyors tempójú kamatvágási ciklus folytatását.

A legfontosabb, hogy az elmúlt hónapokban megfigyelhető átárazási folyamatok egyértelműen a gazdaságban jelenlévő inflációs tendencia kedvező alakulásáról árulkodnak

– tette hozzá. A szakember úgy vélte, mindemellett azonban a külső környezet alakulását továbbra is vegyesen értékelheti a Monetáris Tanács.

A nagyobb kamatcsökkentés lehetőségére utal egyébként az MNB által gyakran hangoztatott pozitív reálkamat is. A novemberi 7,9 százalékos infláció mellett már a 11,5 százalékos kamatszint is 3,6 százalékos visszatekintő reálkamatot jelent, ennél magasabbra 2015 óta egyszer sem volt példa.

Ha most újabb 75 bázisponttal csökkentik a kamatot, akkor ez a pozitív reálkamat átmenetileg csökkenhet, decemberre azonban ennél lényegesen nagyobb ütemű dezinflációt várnak a szakértők, 6 százalék környékére mérséklődhet az áremelkedési ütem, így 4 százalék fölé emelkedhet a reálkamat is.

Koncz Péter, a Századvég Konjunktúrakutató junior elemzője szerint a decemberi inflációs adat várhatóan jelentős javulást fog mutatni novemberhez képest, így a reálkamat majd most érheti el a legmagasabb szintjét. 2024 második negyedévétől várhatóan záródni fog az olló az éves bázisú infláció és a jegybanki alapkamat között, aminek köszönhetően a pozitív reálkamat meg fog maradni, annak mértéke viszont csökkenni fog – tette hozzá.

2024 végére az elemzők többsége 6 százalék körüli alapkamatra számít, 2025-ben pedig akár 5 százalékra is csökkenhet az irányadó ráta.

A vártnál jobban csökkenő infláció és a támogató nemzetközi környezet miatt a piaci várakozások most már egyértelműen arra utalnak, hogy a jelenlegi tempó a februári ülést követően is folytatódhat – emelte ki Árokszállási Zoltán, az Equilor vezető elemzője. Úgy fogalmazott,

a közelmúltbeli fejlemények miatt tavasszal a korábban vártnál gyorsabb ütemben folytatódhat a kamatcsökkentés, de a tempó tavasz végén-nyár elején lelassulhat.

Horváth András, az MBH Bank elemzője szerint a kamatcsökkentési ciklus a jövő évben is folytatódhat, az első félévben gyorsabban, majd fokozatosan lassítva az ütemen, azonban a jegybank a pozitív reálkamat fenntartását szükségesnek tartja, így a jövő év harmadik negyedévére a várakozásunk szerint 6 százalékra csökkenhet az alapkamat, mely az év végéig fennmaradhat.

A jegybank monetáris politikája a forint szempontjából is meghatározó lehet.

A megkérdezett elemzők megosztottak azzal kapcsolatban, hogy a következő egy évben ismét elérheti-e az árfolyam a 400-as lélektani határt. Leginkább 360 és 420 forint közé várják az árfolyam alakulását a következő időszakban.

Eközben új állampapírral próbálja felturbózni a kedvet a kormány. A pénzügyi tárca államtitkára szerint a csökkenő infláció, csökkenő hozamokkal jár, ám lesz egy új eszköz, ami „olyan sikerrel kecsegtet, amely hozzájárulhat az ügyfélkör bővítéséhez.” Erről itt írtunk többet >>>