A cégek a rák elleni vakcina és a Merck rákgyógyszerének, a Keytruda-nak a kombinációját fogják tesztelni a laphámsejtes karcinómában szenvedő betegeken. A bőrrák nem melanómás formájának diagnosztizálási aránya folyamatosan növekszik: évente körülbelül egymillió új esetet diagnosztizálnak az Egyesült Államokban.

„A kísérleti rák elleni vakcina már ígéretesnek bizonyult melanomás és nem kissejtes tüdőrákos betegeknél. Ez utóbbi a tüdőrák egy nagyon gyakori formája” – mondta Luca Issi, az RBC Capital Markets elemzője a Portfolio híradása szerint.

rák elleni vakcina minden egyes beteg számára személyre szabott. Megtanítja az immunrendszert, hogy megtalálja a beteg daganataira jellemző genetikai mutációkat, hogy az ezután elindíthassa a támadást. A Keytruda és más hasonló gyógyszerek még nem engedélyezettek a bőr laphámrákos betegek számára. A vizsgálatba olyan betegeket is bevonnak, akiknek korábban már kezelték a bőrrákját, és olyanokat is, akiknek nem. Issi hangsúlyozta:

a vizsgálatban résztvevő betegek minden kulcsfontosságú alcsoportja előnyökről számolt be, a készítmény pedig potenciálisan képes megelőzni a helyi kiújulást. A mellékhatások szintén arra utalnak, hogy sikerül az immunrendszer válaszát kiváltani.

A 2. fázisú vizsgálat jóváhagyása ugyan még nem történt meg, de tetszik, hogy a 3. fázis már megkezdődött – mondta az elemző, aki szerint jelenleg 125 dollárt érhet a Moderna részvénye.

A Moderna árfolyamának alakulása az elmúlt héten
A Moderna árfolyamának alakulása az elmúlt héten
Kép: TradingView

A kedvező hírek eredményeként a Moderna részvényei hétfőn 8,7 százalékos pluszban zártak.