Kimagasló pénzügyi eredményeket ért el az MBH Bank a januártól júniusig tartó időszakban – írja közleményében az MBH Bank. 2023 első fél évét 165,5 milliárd forint korrigált adózás előtti eredménnyel és 30 százalék feletti tőkearányos megtérüléssel zárta, míg mérlegfőösszege 10 487 milliárd forint volt június végén.

A 2022 első fél évéhez képest 51 százalékkal növekvő működési bevételeknek és az inflációnál alacsonyabb ütemben emelkedő költségeknek köszönhetően a költség-bevétel mutató 40 százalék alatti szintre fejlődött az időszakban.

Közleményük szerint a stabil működés és tőkehelyzet rendkívül erős alapot biztosít a május elején létrejött egységes bank számára a további növekedéshez.

„Egy több éves fúziós folyamat áll mögöttünk, amelynek első pozitív hatásai már az üzleti teljesítményünkben is megmutatkoznak. Ügyfeleink bizalmának és erős tőkehelyzetünknek köszönhetően biztos lábakon állunk, ami hozzásegít bennünket a további növekedéshez és ügyfeleink lehető legjobb kiszolgálásához” – idézik Barna Zsoltot, az MBH Bank elnök-vezérigazgatóját.

Erősödött a bankcsoport jövedelmezősége

A korrigált adózás előtti eredmény 165,5 milliárd forintot ért el, ami 60,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

A bank adózás utáni eredménye 142,1 milliárd forint, ez 50,2 százalékos növekedés éves összevetésben.

A jelentősen javuló jövedelmezőség elsődlegesen a bázisidőszakhoz képest 51 százalékkal, 327,9 milliárd forintra emelkedő bevételek hatása, amelyet az erőteljesen növekvő kamatbevételek vezéreltek. Negatív eredményhatással járt az elszámolt bankadó és extraprofitadó, amelyek összesen 66,8 milliárd forintot tettek ki – a bank eredménye ezen tételek figyelembevétele mellett is jelentősen tudott javulni 2023 első 6 hónapjában – olvasható a közleményben.

2022 első fél évéhez képest az MBH Bank

  • mérlegfőösszege 3 százalékkal 10 487 milliárd forintra,
  • míg saját tőkéje 22,7 százalékos emelkedést követően 893 milliárd forintra nőtt,
  • a korrigált, tőkearányos megtérülés 33,8 százalék volt 2023 első fél évében.

„Az első féléves eredmények jól mutatják, hogy erős piaci pozícióból indul az MBH Bank a fúziót követően. Noha az infláció és gazdasági környezet hatásai bennünket sem kerültek el, így is rendkívül eredményes pénzügyi fél évet zárhattunk” – kommentálta az eredményeket Krizsanovich Péter, az MBH Bank pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

Az év első hat hónapjában az inflációs rátánál alacsonyabb ütemben, 14,3 százalékkal emelkedtek a működési költségek éves bázison. A hitelintézet költség/bevétel mutatója 50,3 százalékról 38,1 százalékra javult az előző év azonos időszakához képest. 

A hitelezés szempontjából kedvezőtlen piaci körülmények közepette is gyarapodni tudott a vállalati és a lakossági hitelállomány a tavalyi év bázisidőszakához képest: előbbi elérte a 2 663 milliárd forintot, utóbbi pedig az 1 717 milliárd forintot.

A betétállomány változását ugyancsak jelentősen befolyásolták a piaci folyamatok. A vállalati betétek egy év alatt 7,3 százalékkal 3 546 milliárd forintra nőttek. A piaci tendenciákkal összhangban a lakossági betétállományok terén átrendeződés figyelhető meg: a lakosság betétek 2 512 milliárd forintot tett ki az első fél év végén, amely az előző negyedévhez képest csökkenést jelent, ugyanakkor az egyéb befektetések, megtakarítások volumene hasonló mértékben növekedett az időszak során – közölte a bankcsoport.