A kormány egy rendeletmódosítással  tette kötelezővé, hogy március végétől a webáruházaknak áruik kiszállítására a Magyar Postát is ajánlják fel.

A Magyar Posta a honlapján most azt közölte, hogy a Magyarország területére értékesítő kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozások számára kormányrendelet írja elő, hogy 2024. március 28-tól az általuk értékesített áruk kézbesítéséhez a honlapjukon választási lehetőségként tüntessék fel a Magyar Posta Zrt. által nyújtott postai (kézbesítési) szolgáltatást is.

A Magyar Posta Zrt. a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozások számára az egyedi szerződésben, vagy az általános szerződési feltételeiben meghatározott árakon biztosítja a postai (kézbesítési) szolgáltatás igénybevételének lehetőségét.

A webáruházaknak  - egyedi szerződés eltérő rendelkezése hiányában -  a Magyar Posta általános szerződési feltételekben alkalmazott alábbi árakat kell feltüntetniük:

  • csomagautomatába, Posta Pontra vagy postára kézbesítve: bruttó 990 Ft/db,
  • háznál történő kézbesítés esetén: 0-10 kg-ig bruttó 1990 Ft/db,
  • háznál történő kézbesítés esetén: 10-20 kg-ig bruttó 2990 Ft/db,
  • háznál történő kézbesítés esetén: 20-40 kg-ig bruttó 5990 Ft/db.

A tájékoztatás szerint a díjak igénybevételéhez nem szükséges egyedi szerződést kötni Postával, elegendő  honlapon feltüntetett űrlap kitöltésével regisztrálni.

Ha a webshop a Magyar Posta általános szerződési feltételeiben meghatározott szolgáltatást veszi igénybe, a vásárló által megrendelt terméket a Posta nem tudja a cégek telephelyein felvenni - derül ki a tájékoztatásból.

Egyelőre nehéz lenne megjósolni, hogy a kormány lépésének milyen hatása lesz a piacra, ráadásul az állami cég kapacitásait is jelentősen próbára tenné, ha a kiskereskedelmi csomagforgalom nagy része átkerülne hozzájuk.