A tárca az RTL Híradóval nemcsak azt közölte, hogy még az ősszel kijavíthatják a vesszőhibát, hanem azt is, hogy a rendelet szigorítására is készül, részletek azonban nem derültek ki.

A többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban

– ez volt az a mondat, amely vesszővel teljesen más értelmet nyerhet, és amelyre hivatkozva 12 millió forint büntetést kapott a Líra. Az Igazságügyi Minisztérium azt viszont nem árulták el, hogy a hiba ellenére szerintük érvényes-e büntetés.

A Líra szerint nem, ezért bírósághoz fordultak.

A Líra álláspontja szerint jogtalanul büntették meg őket, mert a hivatkozott kormányrendelet hatályos szövege úgy szól, hogy ilyen könyv

a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazhat. A csak szó előtt azonban nincs vessző, így viszont a mondat azt jelenti, hogy akkor kell becsomagolni a könyveket, ha elkülönítve árulják azokat a többi terméktől.

Nyáry Krisztián kreatív igazgató a csatornának azt mondta,

tízszer elolvastam ezt a jogszabályt két év alatt, hiszen nagyon sokszor kellett vele sajnos foglalkozni. A jogászok pedig legalább kétszáztízszer, és aztán egy szerkesztő kolléga, akinek pontosan ez a dolga, egy másodperc alatt észrevette.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója júliusban, amikor a könyvárusítás szabályozásáról kérdezte az RTL Híradó, azt mondta, hogy a törvényeket be kell tartani. Akkor még nem derült ki, hogy a kereskedelmi tevékenységet szabályozó kormányrendeletben helyesírási hiba van.

Hidvéghi Balázs „öncélú homoszexuális tartalom” miatt a budapesti főispánhoz fordult

A fideszes európai parlamenti képviselő hétfőn arra lett figyelmes a repülőtéren, hogy Alice Oseman Heartstopper című könyveit a gyermekkönyvek között árusítják. A politikus a brüsszeli keltezésű levelében a gyermekek védelmét célzó hatósági intézkedések mielőbbi megtételét kéri a főispántól. Bővebben >>>