A lengyel gazdák felhagytak a lengyel-ukrán határátkelő blokádjával, miután Varsóval olyan megállapodásra jutottak, amely teljesítette követeléseiket, és ezzel elsimították a vitát, amely Donald Tusk miniszterelnök új kormányának korai próbatételévé vált – írja a Politico.

Az újonnan kinevezett lengyel mezőgazdasági miniszter, Czeslaw Siekierski szombaton késő este írta alá a megállapodást az Ukrajnával közös Medyka-Shehyni határátkelőt blokád alá vevő lengyel gazdákkal. A tiltakozást – amely több mint egy hónappal ezelőtt kezdődött – december 24-én a kormánnyal kötött megállapodást követően leállították, de szerdán újraindult, mert a gazdák bizalmatlanok voltak az egyezséggel kapcsolatban.

Védelem az ukrán gabonaimporttal szemben

A gazdák azzal vádolták az új lengyel kormányt, hogy nem védte meg őket az ukrán gabonaimporttal szemben, de egy sor pénzügyi támogatási intézkedést is követeltek. A szombati megállapodás végül teljesítette ezeket a pénzügyi követeléseket – amelyek között szerepel a kukoricatermesztési támogatások elindítása, a mezőgazdasági adók 2023-as szinten tartása és a kedvezményes likviditási hitelek növelése –, de nem tartalmazott korlátozásokat az ukrán importra vonatkozóan.

Az intézkedéseket a jogalkotási folyamat lezárása és az Európai Bizottság általi elfogadás után hajtják végre

– közölte a lengyel mezőgazdasági minisztérium.

A blokád lefújása ellenére a tiltakozó gazdák szerint a legfontosabb követelés most az Ukrajnából érkező áruk beáramlásának korlátozása. Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos pénteken a lengyel médiának nyilatkozva azt mondta, hogy az egész EU-ra kiterjedő korlátozást fog követelni az Ukrajnából származó olyan termékekre, mint a cukor, a tojás és a baromfi.

„Ezek az importok olyan mértékben növekednek, hogy veszélyeztetik az uniós ágazat versenyképességét, beleértve a lengyel baromfi- és cukortermelést is” – jegyezte meg a biztos, aki már összeütközésbe került az Európai Bizottság többi tagjával az Ukrajnával folytatott kereskedelem teljes liberalizációja miatt, amelyet az uniós végrehajtó testület várhatóan már a jövő héten javasol.

Ukrajna egy olyan ország, amely csak elvenni, elvenni, elvenni akar, és semmit sem ad vissza

– mondta Roman Kondrów, a tiltakozás egyik vezetője a Politicónak, és figyelmeztetett a kockázatokra, ha a keleti ország korlátozás nélkül csatlakozhat az EU-hoz.

Eközben a lengyel kamionosok folytatják a tiltakozást, mivel azt akarják, hogy a kormány szüntesse meg azt az EU-Ukrajna megállapodást, amely liberalizálta a közúti szállítás szabályait, hogy ezzel segítse az orosz invázió által megbénított ukrán gazdaságot.

Mindkét csoport narratívája mögött világvége-forgatókönyvek húzódnak meg arról, hogy milyen hatással lesz Lengyelországra, ha Ukrajna egy napon az EU tagja lesz. Egy decemberi csúcstalálkozón az EU vezetői megállapodtak abban, hogy csatlakozási tárgyalásokat kezdenek Ukrajnával.