Az Európai Bizottság támogatja a FIFA azon törekvését, hogy szabályozza a világ legjobb labdarúgó-ügynökeit. A Bizottság bírákhoz intézett írásbeli beadványa szerint a labdarúgó-világszervezet által bevezetett szigorú új törvények – köztük az ügynökök által a játékosok átigazolási ügyleteiből származó díjak felső határának meghatározása – Brüsszelben jóváhagyást kaptak az Európai Unió Bírósága előtti meghallgatás előtt – írja a Politico.

Az uniós végrehajtó testület emellett támogatta azt a tilalmat, hogy az ügynökök ne képviselhessenek minden felet ugyanabban az átigazolási üzletben, az engedélyezett futballügynökké válás szigorított követelményeit, valamint azt a szabályt, amely szerint a játékosoknak (és nem a kluboknak) kell fizetniük az ügynökeiknek – áll a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bíróságához intézett, október 25-én kelt írásbeli észrevételekben.

A Bizottság teljes mellszélességgel támogatja a FIFA-t, ami a legfrissebb fordulat az irányító testület és az ügynökök közötti viszályban, akik szerint a szervezet tisztességtelenül próbálja korlátozni a kereseti lehetőségeiket, miközben az uniós versenyjoggal ellentétesen jár el.

Szerződések stabilitása, játékosok védelme

A Bizottság azonban észrevételeiben azt állította, hogy a FIFA által követett törvényes célok indokolhatják a labdarúgóügynökökről szóló szabályzat általi versenykorlátozást, és megjegyezte, hogy különös jelentőséget tulajdonít a stabil szerződések védelmének, az összeférhetetlenség korlátozásának és az átigazolási rendszerrel kapcsolatos tapasztalattal vagy információval nem rendelkező játékosok védelmének.

A németországi Mainzban működő bíróság az uniós jog egyes pontjaival kapcsolatban kért iránymutatást az EU legfelsőbb bíróságától, miután Roger Wittmann vezető német labdarúgó-ügynök és cége, az RRC Sports állásfoglalást kért arról, hogy a FIFA-szabályok jogszerűek-e.

A Bizottság rámutatott arra a mérlegelési jogkörre, amelyet az uniós jog hagyományosan biztosít a szövetségeknek a sportágak szabályozására.

A vitatott ügynöki díjplafonról a Bizottság jogi szolgálata kimondta, hogy

az alperes hitelt érdemlően rámutatott arra, hogy a nagyon magas, az ellenérték költségétől teljesen függetlenített ügynöki jutalékok erős ösztönzést jelentenek arra, hogy masszív befolyást gyakoroljanak a játékosokra, különösen a korai átigazolás kikényszerítése érdekében.

Ami pedig azt a tilalmat illeti, hogy az ügynökök egyazon ügyletben a játékost, a vásárló és az eladó klubot is képviselhessék, a Bizottság szerint a rendelet alkalmasnak tűnik az ilyen potenciális összeférhetetlenség leküzdésére.

Három lovat egy fenékkel megülni nem szerencsés

Amennyiben a játékosügynököt egyszerre bízza meg az elengedő klub, a játékos és a fogadó klub, nem nyilvánvaló, hogyan tud egyszerre mindhárom megbízó érdekében eljárni. A Bizottság még azt is megjegyezte, hogy a FIFA szabályai talán nem mennek elég messzire az összeférhetetlenség megelőzésében, mivel továbbra is lehetővé teszik a játékos és a fogadó klub ügynök általi kettős képviseletét.

Az év elején a világ legjobb ügynökei, akiket a labdarúgóügynököket és játékosokat képviselő The Football Forum nevű szövetség képvisel, panaszt tettek a Bizottságnál, hogy a FIFA új szabályai tisztességtelenül károsítják a kereseti lehetőségeiket. A Bizottság jogi szolgálata által tett észrevételek gyakorlatilag meghiúsítják ezt a kifogást.

A FIFA idén vezette be az új törvényeket az összes labdarúgóügynökre vonatkozóan, akik közül néhányan hatalmas összegeket keresnek a klubok közötti átigazolási ügyletek közvetítésével. A szabályozást, amelyet a vezető ügynökök határozottan elleneztek, olyan országokban, mint Németország, Spanyolország és Belgium, peres ügyekbe bonyolódtak.

Az irányító testület szerint a szabályok célja a szerződéses stabilitás megerősítése, az átigazolási rendszer integritásának védelme és a nagyobb pénzügyi átláthatóság elérése. A csúcsügynökök kinevetették a FIFA indoklását, az egyik ügynök képviselője áprilisban kartelltevékenységnek nevezve azt. A luxembourgi bírósági meghallgatás időpontját még nem tűzték ki.

 

Így zsákmányolják ki tulajdonosai a Manchester Unitedet

Folytatjuk a Manchester United eladási procedúrájáról szóló történetet, hiszen a friss információkból kiderül, hogyan született meg a döntés a klub 25 százalékának eladásáról, illetve mekkora adósság, hitel és osztalékkivétel köthető a tulajdonosok személyéhez. Bővebben --->