Az olajár az elmúlt hat hónap legnagyobb emelkedése után tovább csökkent, miután Izrael közölte, hogy a Hamász militáns csoport hétvégi támadásainak megtorlása még csak most kezdődött, ami a közel-keleti instabilitást tovább fokozza – írja a Bloomberg.

A West Texas Intermediate hordónként 86 dollár alá esett, miután hétfőn 4,3 százalékkal emelkedett, mivel a piacok reagáltak a szombaton kezdődött harcokra, amelyek újra fellángoltak egy olyan konfliktusban, amelynek széleskörű következményei vannak az egész régióban.

Izrael bejelentette az eddigi legnagyobb, több mint 300 000 tartalékos mozgósítását, miközben a levegőből és a tengerről is támadta Gázát, Benjamin Netanjahu miniszterelnök pedig megesküdött, hogy megváltoztatja a Közel-Keletet. A Hamász túszok kivégzésével fenyegetőzött.

Árverseny és volatilitás

A konfliktus fokozta az olaj volatilitását, miután az elmúlt hónapban jelentős kilengések következtek be, mivel a gazdasági aggodalmak súlyosan befolyásolták a Szaúd-Arábia és Oroszország kínálatcsökkentése által keltett árversenyt.

Bár Izrael szerepe a globális olajellátásban korlátozott, a kitörés, amely már több mint 1500 halálos áldozatot követelt, azzal fenyeget, hogy az Egyesült Államok és Irán is belekeveredhet a háborúba. A Hamászt támogató Teherán elleni bármilyen megtorlás veszélyeztetheti a hajók áthaladását a Hormuzi-szoroson, a világ nyersolajának nagy részét szállító létfontosságú csatornán, amelynek lezárásával az iráni kormány korábban már fenyegetőzött. Irán hétfőn tagadta, hogy részt vett volna a támadásban.

Az iszlám ország idén az extra nyersolaj egyik fő forrásává vált, enyhítve az egyébként szűkülő piacokat, de a Teheránnal szembeni további amerikai szankciók korlátozhatják ezeket a szállítmányokat.

Amikor a múltban palesztin-izraeli konfliktusokat láttunk, az olajárakba beépített árprémium meglehetősen átmeneti volt, mivel a kínálatra gyakorolt hatás is korlátozott volt

– mondta Vivek Dhar, a Commonwealth Bank of Australia bányászati és energiaipari nyersanyagkutatási igazgatója a Bloomberg TV-nek adott interjújában. „Jelenleg van egy valós forgatókönyv, attól függően, hogy mekkora lesz a visszavágás Iránnal szemben” – mutatott rá Dhar. Csütörtökön a mutatók felbolydulása várható, többek között a Nemzetközi Energiaügynökség havi piaci jelentése, valamint a heti amerikai készletadatok miatt.