A csütörtöki kormányinfón Gyulás Gergely bejelentette, amit fél órával korábban Orbán Viktor is, miszerint novemberben átlagosan félhavi nyugdíjkiegészítést kapnak az idősek. A korábbi 15 százalékos emelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal, de a matematika sajátossága miatt ez 3,1 százalékos emelést jelent.  A havi 6532 forintos emeléssel az átlagos nyugdíj ezzel 217 232 forintra emelkedik.

„Novemberben visszamenőlegesen is kifizetjük az emelést. Átlagosan 78 314 forinttal számíthatnak többre a nyugdíjasok”

− mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter, majd hozzátette: 2,5 millió nyugdíjas esetén 190 milliárdos kiadást jelent a költségvetésnek.

Gulyás Gergely azt is kifejtette, hogy még idén igyekeznek letörni az inflációt, bíznak benne, hogy már novemberben egy számjegyű lesz, a jövő év pedig a gazdasági növekedés helyreállításáé lesz.

Fejlesztéssekkel bővül az Árfigyelő

Szentkirályi Alexandra az Árfigyelőről beszélt, egy úgy fejlesztés segítségével a vásárlók már rá tudnak szűrni a kedvenc vagy közeli boltjaikat is, sőt külön termékekre is lehet keresni. Egy új szabály szerint viszont az ár csak akkor nyilvánítható akciósnak, ha az a hálózat boltjainak minimum 80 százalékában akciós és nem csak egy-két boltban.

Még nincs döntés a csokról és a benzinárstopról

A csokkal kapcsolatos újságírói kérdésre Gulyás úgy válaszolt, hogy a kormány még nem döntött a szabályokról, egyelőre a részletes előterjesztés zajlik, a kormány jóváhagyása után tud beszámolni a részletekről. A cél az volt, hogy miután a városi csok év végével kifut, ne legyen olyan pillanat, amikor nem lehet családtámogatási konstrukciókat igénybe venni. A miniszter azt is elmondta, hogy nemcsak új ingatlanra lehet majd felhasználni az új támogatást, hanem lakáscserére is.

Szintén újságírói kérdésre azt felelte, hogy a benzinhez kapcsolódó hatósági árat megfontolják. A kormány világos elvárása az, hogy

a térségben ne nálunk legyen a legdrágább a benzin, különben azt kell feltételezni, hogy nem jól áraznak a kereskedők.

Ha valaki nálunk tankol, ne tankoljon drágábban, mint a románoknál vagy a szlovénoknál. A lélektani határt a benzinárnál az emberek és a gazdaság teherbíró képessége húzza meg, de a miniszter nem kívánt konkrét számokat megadni.

Állam kontra Budapest

Gulyás Gergely az egyik médium kérdésére azt válaszolta a fővárosi költségvetéssel kapcsolatos kérdésre, hogy Budapest korábban rendelkezett tartalékkal, ráadásul a szolidaritási adó kötelezettség kisebb terhet jelent, mint amennyire megnőtt az iparűzési adóból származó bevétel. A főváros viszont azt mondja a bíróságnak, hogy működési nehézséget jelentene, ha befizetnék ezt az adót. Emiatt Karácsony Gergelyék megtámadták a szolidaritási adófizetési kötelezettségről szóló jogszabályt.

Kéne új iskola, de jó a konténer tanterem is

A pedagógusok béremelésről a miniszter úgy nyilatkozott, hogy lesz emelés, de ennek ütemét nagyban felgyorsítaná az uniós források érkezése. Gulyást a konténeriskolákkal kapcsolatban azt mondta, jelenleg 119 ilyen konténerterem van, és bár igaz, hogy jó lenne új iskolákat építeni, de igazán nem kell senkinek sem aggódni, mert látott ő már rosszabb állapotú tantermeket, mint amilyenek ezek a konténer tantermek.