A kínai mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint a sertéshústermelés a második negyedévben az elmúlt egy évtized legmagasabb szintjét érte el. Az alacsony árak és a nehézségekkel küzdő gazdasággal szembeni gyenge kereslet arra késztette a kínai sertéstenyésztőket, hogy csökkentsék készleteiket, azaz még nagyobb lett a kényszervágások száma – írja a Reutersre hivatkozva a német agrarheute.com.

A teljes 2023-as évre a kínai mezőgazdasági minisztérium jelenleg 55,5 millió tonna termeléssel számol, ami mérsékelt növekedésnek felel meg az előző évhez képest (55,4 millió tonna). A sertéshús átlagos ára eléri a 16 jüant (2,08 euró) élősúlykilogrammonként az idei év második felében, szemben az első félévi átlagos 15,12 jüan (1,97 euró) értékkel. A 2023-as átlagár még mindig jelentősen alacsonyabb lenne, mint 2022-ben.

A kocák számának fokozatos csökkentésével a túlkínálati helyzet pedig várhatóan tovább enyhül a harmadik negyedévben – mondta Zhu Zengyong, a Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia munkatársa.

A vágások várhatóan 2023-ban is folytatódni fognak a tartós és endémiás állatbetegségek miatt – írja az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) egy friss jelentésében. Ez ismételten „pánikeladásokhoz” vezet a sertéstenyésztők körében – hívja fel a figyelmet.

A sertéshús iránti kereslet szezonálisan erősebb az év második felében, ami ismét javítani fogja a kereslet és a kínálat helyzetét

– mondta Ma Xiangjie, a WH Group munkatársa. A WH-csoport ugyanakkor arra számít, hogy az év második felében a sertéshús ára az Egyesült Államokban és Európában a jelenlegi szezonális csúcsról csökkenni fog, így az import olcsóbb lesz.

A koronavírus-zárlatok turbulenciát okoztak.

A szigorú COVID-19-zárlat Kínában kezdetben azt jelentette, hogy a piacot átmenetileg nem látták el elegendő sertéshússal, és csak késéssel jutott el a fogyasztókhoz. A sertéshús ára ezután az egekbe szökött 2022 októberében a szűk kínálati piac miatt.

Az azóta bekövetkezett árcsökkenés azonban számos tényezőnek köszönhető, a  többi között az afrikai sertéspestis újbóli kitörésének, a hűtőraktárban lévő sertéshús növekvő piaci kínálatnak. Ez a túlkínálat és az ebből eredő sertéshúsár-csökkenés is jelentős nyomást gyakorolt ​​a kínai fogyasztói árakra.

A kínai túlkínálat és a magas világpiaci árak ellenére az USDA arra számít, hogy a sertéshúsimport éves szinten valamivel magasabb lesz, mint 2022-ben (2,1 millió tonna), illetve 2,3 millió tonnával, mivel a COVID-korlátozások megszűnése után jelentősen erősödik a fogyasztói kereslet

Az import további növekedését azonban hátráltatja a magas hazai termelés. Az USDA arra számít, hogy Spanyolország, Brazília, Dánia, Hollandia, Kanada és az Egyesült Államok továbbra is Kína vezető sertéshús-beszállítói maradnak.

Lehet, hogy a sertések lesznek a szívbetegek megmentői

Egy hónappal a kísérleti sertés szívátültetés után az orvosok nem látják a kilökődés vagy fertőzés jeleit annál a férfinál, akinél a világon a második emberként alkalmazták ezt az eljárást. Bővebben >>>