A Kpler adatelemző cég szerint  szerint Kína rekordmennyiségű orosz nyersolajat fog importálni ebben márciusban. A közzétett adatok szerint az ázsiai ország ebben a hónapban napi 1,7 millió hordó orosz nyersolajra számíthat. A Sokol olaj mennyisége várhatóan megháromszorozódik az egy hónappal korábbihoz képest, napi 379 ezer hordóval új rekordot felállítva.

Peking az ukrajnai invázió óta az orosz nyersolaj következetes vásárlója, és az utóbbi időben az olcsóbb Sokol előnyeit aknázta ki, miután az Indiába irányuló nyersolaj-kiáramlás csökkent. Az ESPO importja a Kpler szerint ebben a hónapban várhatóan napi 882 ezer hordó lesz, ami 2023 januárja óta a legmagasabb érték.

Cselesen érkezik az orosz olaj

A kereskedők szerint nem világos, hogy a Sokol-rakományok mindegyike tényleges vevőknél köt-e ki, vagy vámraktárba kerül. Arra hivatkoztak, hogy a kínai bankok haboznak részt venni a nyílt kereskedelemben a tartályhajókkal szembeni kemény amerikai szankciók közepette. A Kpler a Mianmarba irányuló orosz exportot Kína általi importként tartja számon.

A Bloomberg múlt heti jelentése szerint a Szingapúr és Dél-Korea partjainál felhalmozódott Sokol-rakományok lassan elfogynak. A csúcsponton a megrekedt olaj mennyisége elérte a 18 millió hordót, miután az indiai finomítók ezt a minőségű olajat nem vették át.