Miután a termékek egy része kisebb lett a boltok polcain, a kereskedők többségének - ott, ahol legalább egymilliárdos forgalmat bonyolítottak tavaly - plakátot kell kitennie a bejárathoz. A gyártók egyébként azt mondják, azért zsugorodott egy-egy termék, mert ha az árát emelik tovább, akkor egyre kevesebben engedhetik meg, hogy egyáltalán vásároljanak belőle.

A vásárlóknak pedig egy piros felkiáltójelet kell figyelniük a polcokon március 1-jétől,

„Vigyázzon! A termék kisebb lett”

felirattal. Ezt a matricát kell rakni minden termék mellé, amelyik kisebb vagy könnyebb lett. Múlt csütörtökön jelent meg az erről szóló rendelet – tájékoztatott az RTL Híradó és az Index.

A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint túl késő van már ahhoz, hogy az előírásnak mindenki eleget tudjon tenni neki. Neubauer Katalin, a szervezet főtitkára szerint figyelembe kell venni az átfutási időket a nyomdáknál, vagyis, hogy nem mindenhova ér oda időben a szükséges címke.

Ha a gyártók vagy kereskedők nem tesznek eleget az új tájékoztatási kötelezettségeiknek, akkor egymillió forintos bírságra számíthatnak termékenként.

 

A kereskedők tájékoztatási kötelezettsége mindössze 2 hónapra szól, így májustól már nem biztos, hogy kedvenc áruháza jelezni fogja, ha az esti sorozathoz vásárolt mogyoró csomagolása kisebb lett. Itt érdemes elolvasni a részleteket >>>