Gyenge minőségű kávébabból lehetetlen kiegyensúlyozott eszpresszót készíteni. A legjobb kávébabokat a tengerszint felett termesztik, helyben dolgozzák fel, és gondosan szétválogatják őket, a pörkölést pedig általában kézművesek végzik. A legjobb minőségű kávébabbal kapcsolatban érdemes kikérni a kedvenc barista, vagy egy preferált kávézó tanácsát. 

A kávé megvásárlásakor tanácsolt a pörkölés dátumát, nem pedig a felhasználhatóság idejét figyelembe venni. Az első négy-öt napban ugyanis a pörkölt kávébab aktív szén-dioxidot bocsájt ki, ami miatt körülbelül egy hetes koráig nem alkalmas a főzésre. Ezután a tárolástól függetlenül fokozatosan elhasználódik és hamarosan elveszíti gazdag, édes és krémes olajait. Érdemes tehát csak annyi kávébabot ajánlott vásárolni, ami 1-2 hét alatt elfogy. Otthon a kávébabot légmentesen zárható, vákuumos tartályban javasolt tárolni és mindig a főzés előtt kell ledarálni a kávét. 

Harmadik hullámos kávé, jobb ízélmény

A hagyományos és a harmadik hullámos kávé között talán az egyik legnagyobb különbség az, hogy az automata kávéfőzővel elkészített kávéban a keserű ízek dominálnak, mivel a lefőzéskor a nyomás nem mindig megfelelő, a harmadik hullámos kávékra viszont kiegyensúlyozott ízvilág jellemző, ami a kisnyomású előfőzésnek és a nyomás 9 barra történő korlátozásának köszönhető. 

Az ellenállhatatlanul testes, pazar, krémes és karamellszínű eszpresszó elkészítése ideális esetben kisnyomású előgőzöléssel kezdődik, amelyet a nagynyomású forrázás követ.

A végeredmény szempontjából fontos, hogy maximum 18-22 grammnyi kávészem kerüljön felhasználásra, a forrázás közben a víz hőfoka pedig pontosan 93 Celsius-fok legyen. Honnan tudhatjuk, hogy egy eszpresszó megfelelő módon van-e elkészítve? Az alul főzött eszpresszó halvány, fehéres kremával rendelkezik, míg a túlfőzött égetett krém árnyalattal bír. 

Ettől lesz jobb a tej

A tej habosítása előtt meg kell győződni arról, hogy kellőképpen hideg-e. Ez elősegíti az optimális mikrohabréteg elérését a kívánt kávéhabhoz. A habosított tej optimális hőmérséklete 60-65 Celsius-fok. Minél forróbb, annál kevésbé képes megtartani a habot, ezért már azelőtt magától összeesik, mielőtt a hab megfelelően kialakulna.

Természetesen a növényi eredetű tejek, így például a szója, a rizs, vagy a mandulatej is habosítható, de az eredmény termékenként eltérő lehet. A legjobb eredmény elérése érekében az ausztrál konyhai gépeket gyártó Sage azt javasolja, hogy felhasználók ne féljenek kísérletezni a különböző tejfélékkel. 

A csésze hőfoka is számít

Arra is figyelmet kell fordítani, hogy a csésze kellően meleg legyen. Egy hideg csésze ugyanis akár 10 fokkal is csökkentheti a kávé hőmérsékletét, ami érezhető különbségnek számít. A csésze előmelegítése biztosítja, hogy a kávé forró maradjon anélkül, hogy befolyásolná az ízét vagy az állagát. Ennek érdekében elegendő feltölteni a csészét forró vízzel és hagyni állni legalább 10 másodpercig. Ezután csak közvetlenül a kávéfőzés előtt kell kiüríteni a csészét.