Hosszabban nyaraltunk és többet repültünk nyáron, mint tavaly − derül ki a Kiwi.com adataiból. London volt a legkedveltebb város nemcsak a magyarok, hanem az európai utazók körében is, de nálunk Isztambul népszerűsége kiugró volt: a top10-es lista 2. fokán végzett. Ősszel is az Egyesült Királyság fővárosa lehet a legnépszerűbb, ekkor már kb. 20 euróval kevesebbért repülhetünk.

Az átlagos repülőjegyárak emelkedése ellenére a Kiwi.com-on keresztül

közel 12 százalékkal több repülőjegyet foglaltak a magyarok, mint tavaly.

A cseh utazási technológiai cég augusztus 28-ig leadott foglalásai alapján nemcsak többen utaztak, de több napot is nyaraltak idén honfitársaink. Tízből hárman 1-2 hetet, ugyanennyien pedig 4-6 napot is eltöltöttek a célállomásukon.

Isztambul, vágyom nálad lenni bitangul

Az európai összesített és a magyarok foglalási listáját is London vezette ezen a nyáron, ahogy tavaly is. Nagy meglepetés azonban a hazai listán Isztambul. Törökország legnépesebb városa nem szerepelt a tavalyi top10-es listán, idén pedig rögtön a dobogó 2. fokára tört. 

Ide repültek nyáron a magyarok (2023. augusztus 28-ig foglalva a nyári hónapokra): 

  1. London
  2. Isztambul
  3. Róma
  4. Barcelona
  5. Milánó
  6. Berlin
  7. Párizs
  8. Lisszabon
  9. Athén
  10. Brüsszel

 

Ami az átlagárakat illeti: mint a legtöbb dolog ára, úgy a repülőjegyek átlagos árai is emelkedtek. Összességében,

míg tavaly átlagosan 125 euróért foglalhattunk repülőjegyet a nyárra, addig idén mindez 152 euró volt, a legnagyobb növekedést a rövid- és középtávú járatok jegyárai szenvedték el.

Üdítő kivételt képeznek a hosszú repülőutak. Aki tengerentúlra ment, annak idén kevésbé kellett a pénztárcájába nyúlnia. Idén 488 euró, tavaly pedig 573 euró volt a 4000 km feletti repülőjegyek átlagos ára.

Ősszel is London lehet a sláger

Az augusztus 28-ig leadott foglalások alapján az őszi hónapokban London megtarthatja vezető szerepét. Barcelona lehet a második legnépszerűbb repülős célpont, amit Róma, Isztambul és Párizs követhetnek. Ősszel olcsóbb lehet a repülés, mint nyáron. Az árak a következő módon alakulhatnak: az átlagár 131 euró, a rövid utak ára (1499 km alatt) 93 euró, a közepes utaké (1500 km-3999 km) 144 euró, míg a tengerentúli járatokért átlagosan 415 eurót kell fizetnünk.

Ez nem gyerekjáték: felnőtt zónát alakít ki járatain egy török légitársaság

Egy légitársaság kísérleti jelleggel azt teszteli, fizetnének-e az utasok azért, ha egy kis magányra vágynak a repülőútjuk során. Bővebben --->