Megjelent az idei BÉT50 kiadvány, mely évről évre 50 hazai vállalat sikertörténetéről számol be. A megjelenés alkalmából konferenciát tartott a Budapesti Értéktőzsde. Nyitóbeszédében Virág Barnabás, a Magyar Nemzetti Bank alelnöke beszélt a világgazdasági környezetről, azokról a változásokról, amelyekkel a cégeknek immár szemben kell néznie.

Külső környezet

Elmondta, hogy az 50 éve nem látott infláció ugyan csökken, de néhány korábbi feltétel tartósan megváltozott. Véget ért az olcsó energia és az alacsony kamatok, az olcsó pénz időszaka. Immár megjelentek a pozitív reálkamatok a kockázatmentes befektetéseknél, ami a befektetőknek kedvező, a hitelfelvevő, forrást bevonó vállalatoknak viszont lényegesen nagyobb költség, mint korábban.

A munkaerőpiac eközben stabil, nem úgy, mint a 2008-as válság után, amikor nagy munkanélküliség mellett zajlott a kilábalás, most viszont még a recesszió sem hozott munkanélküliséget. Mindenesetre óvatos megközelítés, fegyelmezett gazdaságpolitika szükséges, meg kell őrizni a pénzügyi stabilitást, és minél hamarabb túl kell jutni az infláción, hogy elérhető legyen az ideális növekedési környezet.

Nincs kompromisszum az inflációban

A hazai inflációs helyzet gyorsan javul: a kiemelkedően magas szintről visszatér egyrészt az egyszámjegyű tartományba, másrészt a régiós mezőnybe. Nem dőlhetünk hátra: 7-8 százalékos infláció mellett sem lehet tartós siker, szükséges a jegybanki cél elérése, csak ekkor valósulhat meg a kívánatos szintű termelékenység növekedés, ami a gazdaságot a továbbiakban leginkább előre tudja vinni.

Virág Barnabás
Virág Barnabás
Kép: Economx / Hartl Nagy Tamás

A magyar bankrendszer sokkal jobb helyzetben van, mint a 2008-as válság idején, ami nagy segítség a kilábalásban. A mostani nagy inflációt nem a kereskedelmi bankok szenvedték meg, hanem a jegybankok, náluk gyűlt fel ennek vesztesége az infláció elleni gyors és hatékony küzdelem okán. 

Hazai cégek lehetőségei

A jegybank megvizsgálta, mely hazai cégek lehetnek a gazdaság fellendülésének motorjai, és 1100 céget találtak, amely alkalmas lehet erre. A külső környezet gyors változásához a cégeknek is alkalmazkodni kell: felgyorsult a digitalizáció, robotizáció, és aki ehhez gyorsan alkalmazkodik, az lesz sikeres a következő időszakban. A magyar gazdaságban nagy növekedési potenciál van, ezeket kell optimálisan felhasználni, ennek egyik legfontosabb feltétele a korábbinál gyorsabb alkalmazkodási készség.

Tőkepiacok, tőzsdei forrásbevonás

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója a tőkepiacokat vizsgálta: mindenekelőtt örvendetes, hogy a BÉT jól teljesít, a BUX csúcsközelben van. Ami a világ tőkepiacait illeti: a magasabb kamatkörnyezet ellenére sok cég választja a tőzsdei forrásbevonást, sok kibocsátás van, nem úgy, mint korábbi válságok idején. Régiónkban a legnagyobb kibocsátás a román tőzsdén volt egy nagy vízierőmű társaság, a Hidroelectrica esetében.

Végh Richárd
Végh Richárd
Kép: Economx / Hartl Nagy Tamás

A hazai középvállalatoknak is jók a tőzsdére lépési lehetőségei, a BÉT több program keretében segíti ezt. Sok cég jött már a könnyített bevezetési feltételeket támasztó a tőzsde Xtend piacára, és van, amelyik már tovább is lépett a standard kategóriába. Ezeknek a cégeknek leginkább a hazai befektetőket érdemes megcéloznia, hisz a világ legnagyobb alapjai főleg a nagyobb cégek részvényeire koncentrálnak. 

Kifektetés 

A növekedési lehetőségek korlátlanok: a cégeknek a hazai piacon túl óriási lehetőség a kifektetés: ma már a piac globális, egy sikeres vállalat sok országban működhet. Erre túlnyomó többségében a tőzsdei vállalatok képesek, hisz ez a terjeszkedés tőkeigényes, és a legjobb tőkebevonási lehetőséget ilyen nagyságrendben a tőzsde biztosítja.