Az euróövezetben lassult az infláció az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának legfrissebb adatai szerint: a februári 2,6 százalékról márciusban 2,4 százalékra csökkent a fogyasztói árak emelkedésének éves üteme, míg februárhoz képest 0,8 százalékkal emelkedtek az árak.

Éves bázison leginkább a szolgáltatások ára nőtt (4 százalékkal), ezt követi az élelmiszerek, dohány és alkohol drágulása (2,7 százalékkal), valamint a nem energiaipari ipari termékek árának emelkedése (1,1 százalék). Az energia viszont 1,8 százalékkal olcsóbb volt, mint tavaly márciusban.

Horvátország a lista élén

Az euróövezetben márciusban leginkább Horvátországban emelkedtek az árak, 4,9 százalékkal (februárhoz képest 0,9 százalékkal). A horvát inflációt a 4,2 százalékos osztrák követi (februárhoz képest 0,6 százalékos drágulást mértek a statisztikusok), majd következnek az észtek 4,1 százalékos drágulással (itt havi bázison már csak 0,4 százalékot mértek).

Litvániában volt a legkisebb a fogyasztói árak emelkedésének üteme: éves bázison márciusban 0,3 százalékos drágulást mértek, februárhoz képest – egyedüliként az euróövezetben – pedig mínusz 0,1 százalékot, azaz havi bázison, ha minimálisan is, de már olcsóbbak voltak a termékek, szolgáltatások. 1 százalék alatti éves inflációt még Finnországban mértek, 0,7 százalékosat, ott havi szinten nem volt változás az árakban.

Összehasonlításként Magyarországon februárban 3,7 százalékos volt az infláció éves bázison. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatsorai szerint januárhoz képest 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A márciusi inflációs adatokat március 11-én közli a KSH.

Itt az infláció új csomagolása, majd kiszúrja a szemünket

Március végéig a boltokban csaknem 600 kiszerelés-csökkentést rögzített a Nébih rendszere. Ehhez azonban nem muszáj a hivatal honlapját böngészni, március 1-je óta ugyanis egy újabb kereskedelmet érintő szakpolitikai intézkedés keretében „Vigyázzon, a termék kisebb lett!” felirattal szembesül minden vásárló, ha a szemügyre vett árucikk mérete vagy térfogata csökkent. Neve is van az egyre szűkebben szabott grammoknak és millilitereknek: zsugorinfláció.