Az IKEA ragaszkodik a tervezett árcsökkentésekhez annak ellenére, hogy a vörös-tengeri szállítási fennakadások megnövelték a költségeket – közölte a Világgazdasági Fórum éves ülése előtt a vállalat legtöbb üzletét tulajdonló Ingka Group vezérigazgatója.

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ügyfeleink számára az alacsonyabb árakba való befektetést részesítsük előnyben" – mondta Jesper Brodin a Reuters beszámolója szerint.

Az Ingka Group több mint 1 milliárd eurót fordított szeptembertől novemberig az árai csökkentésére, amit 2024-ben is folytatni kívánnak.

A jemeni húti lázadók kereskedelmi hajók elleni támadásai jelentősen megzavarták a globális ellátási láncokat azáltal, hogy a hajózási cégek kénytelenek átirányítani a hajóikat Afrika déli csücske felé, ami hosszabb és drágább szállítást jelent.

Brodin azonban arról beszélt, hogy a fenti nehézségek ellenére is további jelentős lehetőséget lát az árcsökkentésre az ellátási láncban. A termékárak csökkentése ugyan ronthatja a profitot, az Ingka Group vezérigazgatója szerint azonban az IKEA hajlamos piaci részesedést szerezni, amikor a fogyasztókra pénzügyi nyomás nehezedik.

Ez az év nem arra való, hogy optimalizáljuk a profitot

– jelentette ki a vállalatvezető.