A felek rögzítették, hogy az ipar és gazdaság digitális átalakulása olyan stratégiai fontosságú terület, amely jelentős lehetőségeket rejt Magyarország számára. Ennek kihasználása érdekében a Huawei egyrészt előremutató kapcsolatokat alakít ki a magyar technológiai ökoszisztéma szereplőivel, a Neumann Nonprofit Kft. és az olyan szakmai együttműködési fórumok, mint az 5G Koalíció vagy a Mesterséges Intelligencia Koalíció pedig partnernek tekintik a Huawei-t a digitális átalakulás elősegítésében.

Magyarország elkötelezett az energiaszuverenitás megteremtése, a zöld átállás és a megújuló energiatermelés kiaknázása mellett, amelyben a Huawei együttműködésére is számít, különös tekintettel az ehhez kapcsolódó digitális technológiák és intelligens energiarendszerek alkalmazására, amelyek által egyaránt tovább erősíthető a hatékonyabb, megbízhatóbb és fenntarthatóbb energiatermelés és energiafogyasztás.

Orbán Viktor a kínai csúcson: ez megváltoztatja a világot

A kínai-magyar kapcsolatok soha nem látott magasságokba emelkedtek, és ez Magyarország számára rendkívül előnyös és hasznos - mondta a miniszterelnök. Hszi Csin-ping régi barátjaként üdvözölte Orbánt. Bővebben >>>

A most aláírt megállapodás szerint mindemellett a Huawei részt vesz a magyarországi elektromos járműtechnológiához kapcsolódó töltőrendszerek, infrastruktúra fejlesztésében is annak érdekében, hogy hazánkban magas minőségű, biztonságos és megbízható hálózat álljon rendelkezésre.

A gazdaságfejlesztési miniszter az aláírás kapcsán kiemelte,

hazánk 2030-ra az Európai Unió 10 legjobban teljesítő országa közé kíván előrelépni a digitális gazdasági és társadalmi fejlettséget tekintve, ebben pedig fontos szerepet játszanak az olyan megbízható, magas színvonalú technológiát képviselő partnerek, mint a Huawei.

A miniszter hozzátette, hogy a magyar gazdaság versenyképességének megőrzéséhez kettős transzformációra van szükség, azaz a vállalkozásoknak, gazdasági szereplőknek végre kell hajtania a digitalizációt és a zöld átállást is. Alkalmazni kell a mesterséges intelligencia, a bigdata, az Ipar 4.0 megoldásait, hiszen ezekben rengeteg fejlődési és versenyképességi potenciál azonosítható. Ez az alapja a fenntartható és dinamikus gazdasági növekedésnek, ezáltal védhetők meg a munkahelyek, így a családok is.

A Huawei több mint 170 országban van jelen, mintegy 3 milliárd embert szolgál ki, miközben munkavállalóinak több mint fele a kutatás-fejlesztésben dolgozik. A Huawei valamennyi üzletágával jelen van hazánkban, Magyarországon működik a vállalatcsoport Kínán kívüli legnagyobb logisztikai és gyártóbázisa, a Huawei Európai Ellátó Központ, ahol több mint kétezer embert foglalkoztat.

Hszi Csin-ping Oroszországnak összefogó szerepet szán

Új lendületet adhat a világgazdaságnak az Egy övezet, egy út kezdeményezés, amely nem csak közlekedési szempontból, de politikai, kereskedelmi és kulturális értelemben is jelentősen fokozza az összeköttetést a népek és az országok között - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben. Bővebben >>>

Orbán Viktor nagy reményeket fűz az együttműködéshez Kínával

Magyarországban Kínának továbbra is jó barátja létezik Közép-Európában, az együttműködéshez Budapest nagy reményeket fűz - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben, Li Csiang kínai kormányfővel folytatott találkozóján. Emlékeztetett arra, hogy most lesz a 75. évfordulója a két ország közti kapcsolatok felvételének.

Azt hangoztatta, hogy a korábbi miniszterelnökökkel is eredményes együttműködést alakítottak ki és személyes barátságot is. Hozzátette, hogy a politikai barátságnak van egy mélyebb, kulturális alapja is.

Nem véletlen, hogy a szovjet blokkban Magyarország ismerte el elsőként Kínát, és az egyetlen olyan közép-európai állam, amely a kezdetektől fogva következetesen kitartott az „egy Kína”-elv mellett – fogalmazott a miniszterelnök.