Hiába oldották meg az írók sztrájkját szeptemberben, a forgatások mégis álltak, mivel a színészek továbbra is sztrájkoltak és tárgyaltak a szerződésükről. Náluk is, mint a forgatókönyvíróknál az ellenkezést a mesterséges intelligencia térnyerése váltotta ki, amely mellőzte volna őket.

A közelmúltban egy több mint 5000 tag által aláírt online petíció sürgette a szakszervezetet, hogy képviseljen kemény álláspontot a végső megállapodáson, ne egyezzen bele semmibe, ami nem felel meg a sztrájk kezdetén megfogalmazott követeléseknek. A sztrájk egyébként közel négy hónapra leállította a termelést az egész iparágban, és egzisztenciális kérdéseket vetett fel a szórakoztatóipar jövőjét illetően – írta a CNN.

Fran Drescher, a szakszervezet elnöke „történelminek” nevezte a megállapodást, és a stúdiók szerint a megállapodás „új paradigmát képvisel” Hollywood, a tévé és a színészek számára. A sztrájk hivatalosan éjfélkor ér véget – áll a szakszervezet közleményében, amellyel lezárult Hollywood történetének egyik leghosszabb és legzavaróbb sztrájkja, amely megtorpant az iparágban.

A tárgyalások során az egyik legnagyobb vita tárgya az volt, hogy a SAG-AFTRA 11 százalékos béremelést követelt a tervezett szerződési időszak első évében, miközben a stúdiók csak 5 százalékos  béremelést akart adni

Közel 170 ezer forintot vettek ki a sztrájkolók hollywoodi írók zsebéből

Ha egy kormányzó nem kaszálta volna el a törvényjavaslatot, segélyt is kaphattak volna a munkabeszüntetéssel tiltakozó írók. Bővebben >>>

A megállapodás feltételeit, amelyet a szakszervezet tagjainak még ratifikálniuk kell, mielőtt hatályba léphet, nem hozták azonnal nyilvánosságra.

szakszervezet azt mondta, hogy addig nem fedi fel a dokumentum részleteit, amíg a szakszervezet testülete át nem vizsgálja. A tagoknak szóló nyilatkozatban azonban rendkívülinek nevezte a milliárd dolláros megállapodás hatáskörét, megjegyezve, hogy

az magában foglalja a fizetési minimumok jelentős emelését, a mesterséges intelligencia védelmét és a streaming részvételi bónuszt. Olyan szerződéshez érkeztünk, amely lehetővé teszi a SAG-AFTRA minden tagja fenntartható karriert építsen.

 

A stúdiók közleményükben azt írták, hogy a színészek

a szakszervezet történetének legnagyobb eredményét érték el, köztük az elmúlt negyven év legnagyobb minimálbér-emelését, de kiterjedt beleegyezési és kompenzációs védelem jár a mesterséges intelligencia használatában.

Ez volt az első alkalom, hogy az írók és a színészek egyszerre sztrájkoltak több helyen.

A SAG-AFTRA által képviselt színészek most visszatérnek dolgozni, miután július 14-én kivonultak a forgatásokról és csatlakoztak az írói céhhez.

A sztrájkoló színészek többszöri próbálkozás után, október 2-án folytatták a tárgyalásokat a producerekkel. A színészek szerződéses tárgyalásai azonban október 11-én megszakadtak, majd a hónap végén újra kezdődtek. Már akkor úgy tűnt, hogy a színészek sztrájkja az utolsó felvonáshoz érkezik. A SAG-AFTRA és az AMPTP jelentős előrelépést ért el a tárgyalások során, és előzetes megegyezésre jutott.

Los Angeles megszenvedte a sztrájkot. Közgazdászok szerint a hollywoodi sztrájkok költségesek voltak, és országos gazdasági hatásuk legalább 5 milliárd dollár.

A város polgármestere, Karen Bass kijelentette, hogy üdvözli a sztrájk végéről szóló bejelentést, mert a több mint 100 napos megmozdulás milliókat érintett Los Angelesben és az egész országban. A hatások túlmutattak a termelésen, ez érintette a helyi vállalkozásokat és éttermeket, valamint a sminkeseket és a letétkezelőket.

Csődbe megy Los Angeles, leépítéseket, bezárásokat hoz a filmesek sztrájkja

Ruhatisztítók, éttermek, szépségszalonok isszák meg a levét a forgatókönyvírók sztrájkjának, mégis megértőek velük, hiszen a saját üzleti jólétük nagyban függ attól, hogy a tollforgatók jól keresnek-e. Bővebben >>>